Zoeken

Premiers Désirs

  • Cinevision.be/nl quoteert Premiers Désirs met een 2/5
  • Regisseur: David Hamilton
  • Cast: Monica Broeke, Patrick Bauchau, Emmanuelle Béart
  • Genre: Drama
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-04-2010
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Premiers Désirs"

Hoewel ‘Bilitis’ uit 1977 een klassieker is in het soft-erotische genre is de cineast van die film - Brit (én halve Fransman) David Hamilton - vooral bekend omwille van zijn werk als fotograaf. Op zijn twintigste belandde hij in Parijs, waar hij aan de slag ging bij magazine ELLE. Het zou niet lang duren vooraleer hij van zich liet spreken, waarop hij vervolgens werd weggekocht door Queen Magazine, een Londens tijdschrift. Zijn voorliefde voor Parijs zou hem echter al snel weer naar de Franse lichtstad leiden, waar hij een job als art director met grand bazaar Printemps veroverde.

Het leven als artiest zat hem echter in het bloed en dus startte hij naast z’n vaste baan een carrière als commercieel fotograaf. Zijn dromerige, poëtische visuele stijl leverde hem erg snel succes op en voor hij het goed en wel besefte, werd Hamilton gepubliceerd in magazines zoals Realites, Twen en Photo. Tegen het eind van de jaren zestig had hij een kenmerkende en aansprekende stijl ontwikkeld, die zijn fotoromans als zoete koek over de toonbank deden gaan. Later kwamen daar tentoonstellingen bij en speelfilms. Vijf om precies te zijn. De classic met Patti D’Arbanville in de hoofdrol was de eerste, deze uit 1984 stammende ‘Premiers Désirs’ de laatste.

Daarin zien we hoe drie mooie - en zoals het Hamiltons oeuvre betaamt tevens jonge - meisjes op een afgelegen eiland stranden na een schipbreuk. Eén ervan heeft haar pijlen gericht op een stinkend rijke knapperd die haar van de verdrinkingsdood redt. Ze vangt echter bot, want de man blijkt getrouwd en bovendien hondstrouw aan zijn eega. Het meisje, dat haar gevoelens van begeerte maar moeilijk weet te onderdrukken, moet dus wachten tot z’n vrouw een tijdje van het toneel verdwijnt. Maar dan gebeurt er iets veel erger: de vrouw van de miljonair verongelukt. Voor de aangespoelde zeemeermin dé kans om haar droomman toch nog voor zich te winnen. Al was het maar voor één nacht.

Net als de mooie deernen die Hamilton castte, heeft het door maar liefst drie schrijvers gepende script weinig om het lijf: de dialogen missen inhoud en de plot is die term onwaardig. Al doet dat er niet veel toe bij een film van David Hamilton, waarbij alles draait om de fotografie - en die ziet er weer geweldig uit. De softfocus-look, waarbij het beeld met opzet enigszins onscherp wordt gemaakt, is hier weerom van de partij en zorgt voor de romantische, zachte stijl, die perfect aansluit bij het thema van piepjonge eind-tieners die (seksueel) tot volwassenheid komen. Onschuld, kuisheid en adolescentie zijn de drie pijlers van een Hamilton-product, of het nu om een foto of een film gaat.

Maar hoe mooi het er allemaal ook mag uitzien, het gaat aan zo’n ellendig slakkengangetje vooruit en het verhaal is niet meer dan een excuus om wat softe tienererotiek (al valt het aantal naaktscènes nog best mee; voyeurs zoeken best andere oorden op) in scène te zetten. Naast de Waalse acteur Patrick Bauchau is de enige bekende naam in de cast die van topactrice Emmanuelle Béart, ironisch genoeg wellicht de enige actrice die zelfs geen ontblote boezem toont. ‘Premiers Désirs’ heeft wel zijn waarde  als nostalgisch tijdsdocument, maar in plaats van deze vintage Hamilton te bekijken, kan je net zo goed door één van zijn albums bladeren. Het gaat ook iets sneller vooruit.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray