Zoeken

It's Complicated (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert It's Complicated (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Nancy Meyers
  • Cast: Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin, Amanda Peet
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-04-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "It's Complicated (Blu-ray)"

Zelfs op haar zestigste blijft Meryl Streep gegeerd wild. Nadat de dubbele Oscarwinnares twee jaar terug het hof gemaakt werd door drie amants in hitmusical ‘Mamma Mia!’, dingen ook in ‘It’s Complicated’ twee mannen om haar hand. Naar traditie heeft regisseuse Nancy Meyers, die zelf de kaap van de zestig bereikt heeft, geen al te hoge dunk van haar mannelijke karakters en vraagt ze de - wellicht hoofdzakelijk vrouwelijke - kijker vooral met de trieste én aandoenlijke zielenroerselen van de vrouw van middelbare leeftijd in de hoofdrol te sympathiseren.

Al is dat makkelijkergezegd dan gedaan als de problemen van die vrouw in kwestie - de gescheiden Jane (Streep) - zich beperken tot de verbouwingen van haar villa, waar ze sinds haar jongste dochter naar L.A. uit studeren trok nu helemaal alleen woont. Haar ex  Jake (Baldwin) pakte immers tien jaar terug z’n biezen om er met een jonger exemplaar vandoor te gaan. Tijdens het proclamatieweekend van haar zoon belandt ze echter opnieuw in bed met haar ex, wat het oude vuur in hun relatie weer aanwakkert. Al heeft vooral Jake interesse in een huwelijkherkansing, want in Jane’s buik fladderen ook vlinders voor de ingetogen architect Adam (Steve Martin).

It’s complicated? Dat valt heus wel mee. Met deze midlifecrisis-romcom begeeft ‘What Women Want’-filmster Meyers zich namelijk op vertrouwd terrein. Net als bij haar vorige films is het vrouwelijke hoofdpersonage het enige dat ietwat uitgewerkt is; de antagonisten van de andere sekse zijn niet meer dan wandelende clichés. Zo geeft Alec Baldwin gestalte aan het prototype van de oude bok die een groen blaadje lust, maar erachter komt dat een vrouw van eigen leeftijd zijn hart sneller doet slaan (vergelijk het met de rol van Jack Nicholson in ‘Something’s Gotta Give’), terwijl Martin de rol neerzet van verlaten echtgenoot die een tweede maal hartzeer niet zou overleven.

Het is echter allemaal vlot verteerbaar, al bezorgt ‘It’s Complicated’ je af en toe het gevoel dat Meyers afrekent met hartzeer uit haar verleden. Finaal wordt de macho in zijn hemd gezet en triomfeert de eerlijkheid. Het idee van een niet meer zo jonge dame die door twee mannen aanbeden wordt, biedt niettemin stof tot een geinige romcom. Het moraallesje dat Meyers eraan vastknoopt, evenals het niet altijd even strakke tempo en het feit dat in het laatste bedrijf de emoties iets te kwistig in het rond gestrooid worden moet je er dan ook bijnemen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de kijker die zich met Jane’s lot kan identificeren zich daar niet aan storen. Het valt immers niet zwaar om met haar personage mee te leven. La Streep zet weeral een vertolking neer waarmee ze bewijst één van de allerbeste actrices ooit te zijn. Al is het Baldwin die de show steelt (“Home sweet home”). Laat ons hopen dat hij te diep in het glas gekeken had toen hij recent verkondigde dat hij het acteerwerk voor bekeken zal houden. Martin heeft de pech het minst boeiende karakter uit de film te vertolken, maar toch weet ook hij te charmeren. De goeie acteurs tillen de film dus zeker een paar etages hoger en maken er net aangenaam vertier van.

Extra’s (Blu-ray): niet erg veel, maar wel interessant. Nancy Meyers blijkt opvallend welbespraakt op de audiocommentaar; haar gesprekspartners (onder wie producente Suzanne Farwell, cinematograaf John Toll en eidtor Joe Hutshing) komen er een pak minder aan te pas. Daarnaast is er ook nog een making of terug te vinden, maar die is lang niet zo verhelderend als wat Meyers op die aardige klankband kwijt kan. Wie de film kan smaken, zal dus zeker ook genieten van het perfect aansluitende bonusmateriaal.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray