Zoeken

Iron Man 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Iron Man 2 met een 2/5
  • Regisseur: Jon Favreau
  • Cast: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson
  • Genre: Actie
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-10-2010
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Iron Man 2"

‘X2’, ‘Spider-Man 2’, ‘The Dark Knight’, ‘Superman II’ (de Donner-cut weliswaar!). Het lijstje stripadaptaties waarbij de sequel het origineel overklast, spreekt boekdelen, wat ons bij voorbaat nieuwsgierig maakte of ‘Iron Man 2’ die ongeschreven regel eveneens kracht zou kunnen bijzetten. Het antwoord is, helaas, nee. Robert Downey Jr. kruipt voor een tweede maal met enthousiasme in de huid van wapenfabrikant Tony Stark - de flamboyantste van alle superhelden - maar zijn tomeloze charisma volstaat dit keer niet om de chaotische plot te compenseren.

Dit vervolg op wat nog altijd één van de meest verfrissende comic-verfilmingen is, ontsnapt namelijk niet aan de ‘louder, bigger, faster’-wet van Hollywoodblockbuster-follow-ups. Zo krijgt de volksheld in ijzeren harnas niet één, maar drie tegenstanders voor de kiezen. Eerst en vooral is er Ivan ‘Whiplash’ Vanko (Mickey Rourke), een Russische ex-wetenschapper die zich een gelijkaardig power suit (met stalen zwepen) aanmeet. Vervolgens is er Justin Hammer (Sam Rockwell), een concurrerend wapenproducent. Én tot slot de overheid, die wil dat Titanium Tony zijn uitvinding met het Amerikaanse leger deelt.

Ondertussen krijgt de relatie tussen Tony en Pepper (Gwyneth Paltrow) - die hij benoemt tot nieuwe CEO - een staartje, doet een assistente met geheime agenda (sexy Scarlett Johansson speelt haar troeven uit) d’r intrede, bezorgt SHIELD-chef Nick Fury (Samuel L. Jackson) Stark meer info over wijlen zijn pa én gaat Col. James Rhodes (Don Cheadle vervangt Terrence Howard) er met één van Tony’s metalen outfits vandoor. Het lijkt alsof scribent Justin Theroux twee sequels ineens gepend heeft, maar toch worden al deze plotdraden aan elkaar geknoopt tot een prent die ‘amper’ 124 minuten duurt - niet verwonderlijk dus dat het script geregeld van hot (Monaco) naar her (Washington) springt, en terug, en de film zo nooit écht de juiste vibe vindt.

Doordat iedereen al weet dat de mediageile industrieel de geelrode redder in nood is die Amerika van rampspoed behoedt (“Ik heb wereldvrede geprivatiseerd”, rolt het zeer catchy van Starks tong), moeten de scenaristen met de protagonist bovendien andere horizonten verkennen, en dat lukt niet altijd even goed. Tony’s ego dat een fikse deuk krijgt door met zijn sterfelijkheid geconfronteerd te worden (palladium blijkt toch niet zo heilzaam op lange termijn), is wel een interessante insteek, maar écht boeiende scènes levert dat uiteindelijk niet op. Net zoals de publieke showoptredens van Stark als Iron Man (een eigen Expo, een verjaardagsfeestje, etc.) weinig te bieden hebben en zelfs op de zenuwen gaan werken (Tony die in een dronken bui een robbertje vecht met James is een onnodig lang uitgesponnen dieptepunt).

Ook de funfactor ligt lager dan bij de eerste film. De pogingen tot humor slaan stuk op fletse oneliners (enkel Stark schiet af en toe met scherp) en acteerwerk dat vaak té opzichtig hengelt naar hilariteit (zie Jackson schmieren!). Ruige Rourke op zijn beurt heeft uitstraling te over om een schurk neer te poten, maar dreiging gaat er van zijn bordkartonnen cartoonbooswicht niet uit. En geinig is hij evenmin. Nee, dan liever Rockwell, die zowaar de beste dialogen mag afvuren. Conclusie: een sequel die een reeks (door regisseur Favreau prima ingeblikte) geslaagde actietaferelen op het canvas tovert - met een coole clash op de racetrack van Monaco als spectaculaire uitschieter - maar nergens de lichtvoetige charme van zijn superieure voorganger evenaart. Degelijk popcornvertier op z’n best.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray