Zoeken

Mercy Streets

  • Cinevision.be/nl quoteert Mercy Streets met een 2/5
  • Regisseur: Jon Gunn
  • Cast: David White, Eric Roberts, Cynthia Watros
  • Genre: Thriller
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-04-2010
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Mercy Streets"

Met twee pistolen én de naam van jaren ’80 B-acteur Eric Roberts op de kaft zou je het ‘Mercy Streets’ niet meteen aangeven, maar primair heeft deze actiefilm als doel om de christelijke boodschap over te dragen. De christelijke film is in onze contreien nog niet echt doorgebroken en het ziet er niet bepaald naar uit dat daar vanaf nu verandering in zal komen, maar toch wil dat niet zeggen dat dit regiedebuut van ‘My Date With Drew’-cineast Jon Gunn meteen richting prullenmand verwezen dient te worden.

Hoofdrolspeler David White doet al een hele carrière niet anders dan opduiken in films met religieuze insteek, wat meteen verklaart waarom hij voor de meeste filmfans een nobele onbekende zal zijn. Dat de brave man (dat zal gezien zijn loopbaankeuze wel, zeker?) echter een potje kan acteren, bewijst hij met de uitstekende dubbelrol die hij in deze misdaadprent neerzet. Zo speelt-ie zowel de rol van John, een misdadiger die zopas uit de gevangenis ontslagen is, als die van zijn broer Jeremiah, een pastoor die worstelt met zijn geloof. De relatie tussen de twee komt echter danig op de proef te staan wanneer ze verplicht worden om elkanders leven te leiden.

Plots moet dus de ex-bajesklant zich als man van god uitgeven, terwijl de echte geloofsdienaar zich in een misdadige wereld beland ziet. Een wereld waarin ook Rome (Eric Roberts) zich bevindt, die voor zijn vroegere protegé alweer een nieuwe klus klaar heeft staan. Toegegeven, je moet de premisse met een stevige korrel zout nemen, maar wanneer je bereid bent daarin mee te gaan, zal je ontdekken dat regisseur Gunn, die tevens het scenario schreef, er een aardige en vlot voorbijrazende thriller aan vast weet te knopen. Tenminste, tot het laatste halfuur zich aandient en de opgezette verhaallijnen een slot dienen te krijgen. Tijdens die slotact gaat de prent stevig uit de bocht.

De godsdienstige context waarbinnen dit werkstuk tien jaar geleden alweer (zolang vergaarde de film stof op één of andere studioplank) het levenslicht zag, laat zich bovendien sterk voelen: geen gevloek, geen seks, geen gratuit geweld (al kan daarover nog getwist worden) én vooral het centraal staan van thema’s als verzoening en verlossing. Dat hoeft een goede film niet in de weg te staan, maar gelet op de wereld waarin het allemaal gesitueerd is, wil dat wel eens tot wenkbrauwgefrons leiden. Voor zover de scenariobochten op het eind dat sowieso al niet doen natuurlijk. Zolang Gunn zijn film opbouwt, zit alles snor, maar eens daarna loopt het mis (de afwikkeling van de con).

De puike hoofdrol van White kan daar niets aan veranderen, evenmin het verrassend goede optreden van oude rot Eric Roberts, die het afgelopen decennium geen deftige rol meer heeft mogen neerzetten (en nee, dat minirolletje in ‘The Dark Knight’ kwalificeert daar niet onder). ‘Mercy Streets’ verwijten dat hij gebukt gaat onder de christelijke stempel die de makers op deze film drukten, is dus bijzonder kort door de bocht. Uiteindelijk is het Gunn zelf die z’n verhaalknopen niet prima in elkaar gevlochten krijgt, wat ervoor zorgt dat de film na een sterke opbouw in elkaar stuikt. Vakkundig ingeblikt, zeker en vast, maar weinig opzienbarend en daardoor ook snel weer vergeten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray