Zoeken

Dialogue Avec Mon Jardinier

  • Cinevision.be/nl quoteert Dialogue Avec Mon Jardinier met een 3/5
  • Regisseur: Jean Becker
  • Cast: Daniel Auteuil, Jean-Pierre Darroussin, Fanny Cottençon
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-04-2010
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Dialogue Avec Mon Jardinier"

De Franse film wordt in onze contreien wel vaker met praatcinema vereenzelvigd. ‘Dialogue Avec Mon Jardinier’ windt er in die optiek dan ook geen doekjes om: centraal staan de gesprekken tussen le peintre, die terugkeert naar zijn ouderlijk huis in een pittoresk Frans dorpje in Midden-Frankrijk, en le jardinier, de tuinman die de schilder in dienst neemt om de overwoekerde tuin weer in orde te brengen. Er mag dus gepraat worden in deze nieuwste film van oude rot Jean Becker. En gelukkig zijn de dialogen messcherp en melancholisch tegelijk.

‘Le Huitième Jour’-ster Daniel Auteuil kruipt in de huid van de schilder, die Dupinceau wordt genoemd. Een man, geliefd in menig artistieke kring, maar tevens vermoeid door het leven in de grootstad. De leegheid van zijn bestaan in Parijs hoopt hij te compenseren met een vruchtbare tijd op het platteland, in het mooie huis van wijlen zijn ouders. Zijn huwelijk staat al enkele jaren op losse schroeven. Als het van zijn vrouw afhing, was er van een huwelijk zelfs geen sprake meer - zij vraagt reeds vijf jaar om een scheiding. Hij weet niet hoe ermee om te gaan, maar het belet hem niet ondertussen een scharrel in de marge (een model van ‘m) te beleven.

Met zijn troubles kan hij terecht bij Dujardin (Jean-Pierre Darroussin), de hovenier die zijn moestuintje opnieuw tot leven tracht te brengen. Het blijkt dat de twee vroeger de schoolbanken deelden, maar die tijd ligt alweer een hele poos achter hen. Toch hebben de twee in een mum van tijd een band alsof ze elkaar al jaren kennen. De eenvoudige volkswijsheden van de plattelandslevensgenieter, die zijn hele leven lang als spoorarbeider de kost verdiende, hebben zelfs een therapeutische dan wel filosofische werking op de man die zijn leven aan zich voorbij zag gaan, maar daar nu voor het eerst weer lijkt van te genieten. De liefde, het leven, kunst en vergankelijkheid, geen onderwerp gaan ze uit de weg.

Sommige films geven reeds in hun titel blijk waarover ze zullen gaan, en dit is er zo eentje. Dat de film een lijzig ritme kent, viel dus te verwachten. Dat het clichébeeld van de Franse praatzieke cinema hier wel eens bevestigd zou kunnen worden ook. Al is het wellicht tekenend dat er in enkele ‘stille’ scènes net zo veel gezegd wordt (zij het niet woordelijk) als in de boeiende en warmhartige conversaties van de twee gesprekspartners met tegengesteld levensverloop, die ontdekken dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze ooit hadden kunnen vermoeden. Tachtig procent van de prent zoomt in op de groeiende relatie tussen de twee. Op die momenten moet de film niet veel moeite doen om je te beroeren.

De andere twintig procent loopt het wat mank. De nevenpersonages zijn stevig onderbelicht. Dat is op zich niet zo erg, maar gelet op de aandacht die ‘L’Eté Meurtrier’-filmer Becker ze soms geeft, verwacht hij wel dat we tevens om hen gaan geven, en dat gebeurt niet. Zo komt de relatie tussen Auteuil en z’n model niet goed uit de verf. Ook is de tegenstelling tussen het omhooggevallen Parijse kunstmilieu en de relaxte, pretentieloze sfeer op het platteland nogal zwart-wit voorgesteld. Maar dat kan de pret toch niet drukken. ‘Dialogue Avec Mon Jardinier’ is een heerlijk Frans kleinood met twee centrale karakters, waarmee we maar wat graag - onder het genot van een glaasje wijn - een dialoog willen voeren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray