Zoeken

Bitch Slap

  • Cinevision.be/nl quoteert Bitch Slap met een 2/5
  • Regisseur: Rick Jacobson
  • Cast: Julia Voth, Erin Cummings, America Olivo
  • Genre: Actie
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-04-2010
  • Distributeur DVD: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Bitch Slap"

De ene Grindhouse-prent is de andere niet. ‘Bitch Slap’ oogt als een klinkende hommage aan het door Quentin Tarantino en Robert Rodriguez vanonder de mottenballen gehaalde genre, maar niets is minder waar. Zelfs al is er geen gebrek aan gratuit geweld en plagerige (bijna)-naakte deernen: het wordt allemaal in een weinig tot de verbeelding sprekende mixer gegooid, waardoor ‘Bitch Slap’ zelfs als eerbetoon aan Russ Meyers’ oeuvre moeilijk van de grond komt.

We zijn nog geen vijf minuten ver wanneer één van de drie vrouwelijke hoofdpersonages uit een auto stapt, en we krijgen op dat moment tegelijkertijd slow motion, cleavage close-ups en splitscreen in de maag gesplitst. Wanneer de drie posterdames later een put graven, lijkt het alsof ze een rituele verleidingsdans uitvoeren. En dat was nog voor ze besloten om emmers water naar elkaar te keilen. Het is duidelijk dat de jongedames Trixie, Camero en Hel vooral gecast zijn voor hun lichaamscontouren en niet zozeer voor hun vaak sputterende acteerkwaliteiten.

Vooraleer het trouwens weinig olijke drietal op zoek gaat naar de buit van een overval (juwelen met een waarde van 200 miljoen dollar - een mens zou er al eens een spade voor vastnemen), krijgen we introductiegewijs tijdens de begingeneriek een montage te zien van andere graag klappen uitdelende ‘foute’ vrouwen zoals daar zijn Barbara Stanwyck, Shelley Winters en Pam Grier. Kwestie van meteen te tonen welk vlees er in de filmische kuip zit. Of zou moeten zitten: de in ‘Bitch Slap’ uitgevochten robbertjes halen het immers niet bij deze voorbeelden. Nochtans geen gebrek aan tegenstanders: tijdens hun zoektocht komt het trio in contact met maffiosi en tuig van de Hollywoodrichel zoals een Oosterse meid in schoolmeisjesuniform (lolly inclusief) met een dodelijke jojo en een hanenkampunker als vriendje.

Rick Jacobson heeft ervaring met het in beeld brengen van vechtgrage en rondhuppelende vrouwen, getuige de afleveringen van ‘Xena: Warrior Princess’, ‘Cleopatra 2525’ en ‘Baywatch’ die op zijn cv staan. Trop is echter teveel: na twee slow motion scènes met vlezig balancerende borsten is het vet zo goed als van de soep, zeker omdat Jacobson niet verder komt dan het oeverloos herhalen van die koopwaar. Bovendien laat het scenario hem (en vooral ons) in de steek: om de zoveel minuten krijgen we warrige (en veelal voor een green screen opgenomen) flashbacks te zien, die puzzelstukjes vormen voor wat uiteindelijk een potsierlijke ontknoping is.

De grootste fout is dat Jacobson ‘Bitch Slap’ amper ademruimte schenkt: hij kauwt alles voor en heeft geen kaas gegeten van scèneopbouw. De actiechoreografie lijkt weggelopen uit hardrockvideoclips, en er is geen enkele scène die niet overgeregisseerd is. Ook nefast voor de feestvreugde: Jacobson suggereert veel, maar toont eigenlijk maar weinig. Wie er in slaagt om een scène met lesbische nonnen slaapverwekkend en puberaal in beeld te brengen is op zijn zachtst gezegd niet zo goed bezig. Toch niet in dit genre. Of hoe bewust fout een synoniem blijkt voor (on)bewust flets. ‘Bitch Slap’ is dus een magere slag in het water, ook al profileert de prent zich in de eerste plaats als een natte droom voor liefhebbers van B- en Z-cinema.

Extra’s (dvd): wie wil weten hoeveel tijd, energie en ‘kunde’ er nodig was om ‘Bitch Slap’ te maken, zit meer dan goed met een overdadige tweede schijf met onder meer een documentaire van 94 minuten (!), verwijderde scènes en een acte de présence van Zoë Bell (ster uit Tarantino’s ‘Death Proof’) die hier de stuntregie voor haar rekening nam.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray