Zoeken

Calvaire

  • Cinevision.be/nl quoteert Calvaire met een 2/5
  • Regisseur: Fabrice Du Welz
  • Cast: Laurent Lucas, Jackie Berroyer, Philippe Nahon
  • Genre: Horror
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum: 09-03-2005
  • DVD: 31-01-2006
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Calvaire"

Wie dacht dat de Belgische cinema alleen maar drakerige melodrama’s, boerenfilms, Amerikaansgetinte thrillers of semi-komische sportfilms voortbracht, moet dringend ‘Calvaire’ eens bekijken. Deze debuutfilm van het Waalse talent Fabrice Du Welz werd aangekondigd als een spannende melange tussen ‘The Texas Chainsaw Massacre’ en ‘Deliverance’. Ja, we geven het grif toe, we herkennen beslist de invloeden van beide films, maar in wezen is ‘Calvaire’ toch van een volledig andere strekking.

Marc Stevens (Laurent Lucas) is een Franstalige charmezanger, die voor z’n optredens doorheen de Ardennen trekt. Wanneer hij op een regenachtige nacht de verkeerde afslag neemt, verdwaalt hij in het verlaten bos. Alsof dat nog niet genoeg is, begeeft ook Marcs auto het. Toch blijkt niet alles kommer en kwel, want hij krijgt een slaapplek aangeboden in de uitgestorven herberg van Paul Bartel (Jackie Berroyer). Op het eerste gezicht is Paul een sympathieke en behulpzame man, maar Marc komt er al snel achter dat Paul ook een donker kantje verbergt.

Al vanaf de eerste minuten wordt duidelijk dat ‘Calvaire’ geen filmpje van dertien in een dozijn is. De decors zijn ondergedompeld in waanzinnige kitsch, de personages worden gekenmerkt door uitzinnige extravaganza en het ongemakkelijke sfeertje maakt het extra intrigerend. Maar hoe sterk Du Welz z’n eerste film ook opbouwt, iets over halfweg slaat hij de bal grondig mis en ontaardt een tot dan toe vooral sfeervol thrillertje in een gortige horrorfilm met dodenmuziek, crucifixen, bestialiteiten en verkrachtingen. Jawel, Du Welz heeft goed naar z’n voorgangers gekeken, maar hij heeft zich niet kunnen inhouden om er bij alles toch nog een schepje bovenop te doen. Maar net doordat hij alles zo expliciet en zonder franjes in beeld brengt, verliest ‘Calvaire’ al z’n spankracht. Iemand zou Du Welz dringend het less is more-principe moeten uitleggen.

Laurent Lucas, eerder al opmerkzaam in ‘Qui A Tué Bambi?’ en ‘Lemming’, levert een goede, solide vertolking, maar wordt overklast door Jackie Berroyer, die misschien wel het meest immorele personage toch een menselijk gelaat weet te schenken. Sommigen noemen het kunst, anderen houden het op pretentieuze nonsens. Wij opteren echter voor een andere term: curiosum.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray