Zoeken

The Boys Are Back

  • Cinevision.be/nl quoteert The Boys Are Back met een 4/5
  • Regisseur: Scott Hicks
  • Cast: Clive Owen, George MacKay, Nicholas McAnulty
  • Genre: Drama
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-04-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Boys Are Back"

Een afwezige vader, die zijn tweede vrouw aan kanker verliest, staat plots alleen in voor de opvoeding van zijn 6-jarige zoontje. En dan staat ook zijn tienerzoon uit zijn eerste huwelijk voor de deur. Wat de aanloop kan zijn naar een schmaltzerig tranendal blijkt in de talentrijke handen van Aussie Scott Hicks (‘Shine’, ‘No Reservations’) een pakkend familierelaas. Niet in het minst ook omdat Clive Owen op erg overtuigende wijze gestalte geeft aan de emotioneel op de proef gestelde weduwnaar.

De acteur die je vooral kent als spion (‘Duplicity’), geheimagent (‘The International’) of episch heerser (‘King Arthur’, ‘Elizabeth: The Golden Age’) is hier op z’n zachtst gezegd tegen zijn imago in gecast, al bewijst hij ook met deze rol goed weg te weten. Owen speelt de rol van Joe Warr, een sportreporter bij de grootste krant van Australië. Hij is steeds op de baan en rekent voor de opvoeding van zijn jongste telg Artie - die zijn vader eerder kent als die man die altijd weer met geschenkjes thuiskomt - vooral op zijn vrouw Katy (Laura Fraser). Maar wanneer zij het tijdelijke voor het eeuwige verruilt, heeft Joe niet veel andere keus dan zelf voor Artie te zorgen - ook al vindt Katy’s moeder dat hij daar niet toe in staat is.

‘The Boys Are Back’ - dé ontdekking van het jaar in de categorie dvd-premières - haalt zijn mosterd bij het gelijknamige autobiografische boek van Simon Carr, die zich in z’n roman de vraag stelde hoezeer een vader verschilt van een moeder. Veel, zo blijkt, want de aanpak van Simon/Joe is zeker curieus te noemen en wijkt af van de traditionele opvoeding. Zo roept Joe een ‘zeg op alles ja’-regel in het leven, waarbij hij op (zo goed als) alles ja zegt in plaats van nee. Mag Artie met z’n fiets door het huis rijden? Mag hij een sprong in het bad nemen waardoor heel de badkamer nat wordt? Mag hij van de living een zwijnenstal maken? Ja, ja en nog eens ja.

De rampspoed en het drama aan het begin ruimen op die manier gauw plaats voor optimisme, ook wel omdat de personages (Joe in het bijzonder) met een zekere opgewektheid in het leven staan. Maar de komst van Joe’s zoon Harry, die vanuit Groot-Brittannië naar Australië komt om een tijdje bij zijn vader te wonen, maakt de situatie er niet eenvoudiger op. Harry is een puber, niet noodzakelijk een rebelse, eerder een zoekende. En hij kan niet helemaal aarden in het losse sfeertje dat Joe en Artie gecreëerd hebben. De relatie tussen deze drie boys staat centraal in deze film die zich af en toe gevaarlijk dicht op de sentimentele grens waagt (Katy die na haar dood ouderlijke raad blijft geven), maar ze nooit overschrijdt.

Tegelijk een drama over rouwverwerking en alleenstaand vaderschap is ‘The Boys Are Back’ een film die recht naar de keel én het hart grijpt. De titel is overigens niet toevallig gekozen: de mannenrelaties primeren. Dat zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de ‘verhouding’ tussen Joe en Laura, de moeder van één van Artie’s klasgenootjes, nooit echt op het voorplan treedt. Owen is verbluffend sterk, maar toch steelt hij niet de show. Die eer is weggelegd voor George MacKay als tienerzoon die zijn plaats in een verkapt gezin probeert te vinden. Knappe vertolkingen, een geloofwaardig en aandoenlijk opgebouwd verhaal én karakters die je zo wil omhelzen: ‘The Boys Are Back’ is een wondermooie film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray