Zoeken

At The Edge Of The World

  • Cinevision.be/nl quoteert At The Edge Of The World met een 3/5
  • Regisseur: Dan Stone
  • Cast: Paul Watson
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-05-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "At The Edge Of The World"

Aanklachten tegen de jacht/slachting op dolfijnen en walvissen doen het momenteel goed op de documentairemarkt, getuige het succes van Oscarwinnaar ‘The Cove’ en van dit intrigerende ‘At The Edge Of The World’. Deze docu focust niet zozeer op beelden van de walvisslachting (die krijg je enkel te zien als archiefmateriaal tijdens nieuwsuitzendingen), maar toont vooral aan hoever iemand zijn leven wil en kan wagen om te strijden voor een ideaal, hier het verijdelen en aanklagen van dierenleed gekoppeld aan het ongebreideld egoïsme van de mensheid ten opzichte van moeder natuur.

Op anderhalf uur tijd krijg je vijftig dagen uit ‘het leven zoals het is’ te zien aan boord van twee schepen van de befaamde Sea Shepherd Conservation Society (SSCS). Die organisatie haalt meermaals het nieuws omdat zij op volle zee rechtstreeks de confrontatie aangaan met Japanse walvisvaarders die onder het valse voorwendsel van wetenschappelijk onderzoek het walvismoratorium aan hun laars lappen en massaal walvissen doden.

De Sea Shepherd Conservation Society werd in 1977 opgericht door Paul Watson, een vroeger lid van Greenpeace. Een organisatie die hij verliet omdat hij daar niet de kans kreeg een meer confronterende rol te spelen bij onder meer de zeehonden- en walvissenjacht. De leden van Sea Shepherd gaan wel voluit in hun aanklacht en laten zich graag vergelijken met ecopiraten die het als hun recht en plicht zien de illegale en buitensporige jacht op zeedieren te saboteren en indien mogelijk te stoppen. Dat hun acties controverse oproepen laat zich raden. Dat ze op veel sympathie kunnen rekenen ook: zo zetelen onder andere Martin Sheen, Sean Penn, Rutger Hauer en Pierce Brosnan in de adviesraad van de SSCS.

Wat ook je persoonlijk standpunt is, het valt niet te ontkennen dat ‘At The Edge Of The World’ fascinerende beelden oplevert. Zesenveertig vrijwilligers van diverse pluimage en nationaliteit zetten koers naar de Zuidpool om de acties van walvisjagers te boycotten. De beelden dateren van februari 2007 toen de schepen RV Farley Mowat (dat trouwens in 2008 door de Canadese overheid aan banden werd gelegd) en de MV Robert Hunter de confrontatie aangingen met de Japanse walvisvaarders Nisshin Maru en Kaiko Maru. En dit met opvallende acties: van het gooien van stinkbommen zodat er geen walviskarkassen meer op het dek kunnen liggen tot het uitgooien van fijnmazige uiteengerafelde touwen die de schroeven van de Japanse schepen blokkeren. Of, als het echt moet, door de schepen te omsingelen of voluit te rammen.
 
‘At The Edge Of The World’ laat het ruwe leven op de ijskoude oceaan zien, en koppelt die beelden aan de psyche van de opvarenden. We zien hoe zeeziektes en heimwee toeslaan, maar ook de verbetenheid en passie van de activisten komen uitgebreid aan bod. En vaak levert dat beelden op het scherpst van de spanningssnee op: zoals in de passages waarin verdwaalde crewleden in een rubberboot gedurende enkele uren geen teken van leven meer geven. Los van het onderwerp leunt ‘At The Edge Of The World’ eerder aan bij pakweg Werner Herzogs ‘Encounters At The End Of The World’ en ‘Grizzly Man’ dan bij ‘The Cove’. Wat het meteen tot een fascinerende studie maakt van mannen en vrouwen die de confrontatie met zichzelf en met de natuur aangaan. Een aanrader.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray