Zoeken

Prince Of Persia: The Sands Of Time

  • Cinevision.be/nl quoteert Prince Of Persia: The Sands Of Time met een 3/5
  • Regisseur: Mike Newell
  • Cast: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Alfred Molina, Ben Kingsley
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-09-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Prince Of Persia: The Sands Of Time"

Het is niet oneerlijk om te beweren dat ‘Prince Of Persia: The Sands Of Time’ rechtstreeks voortkomt uit het enorme succes van de ‘Pirates Of The Caribbean’-trilogie. Waar het piratendrieluik met Johnny Depp het publiek opnieuw warm maakte voor ouderwetse avonturenfilms in de traditie van meesters in het swashbuckler-genre als Douglas Fairbanks (zowel Sr. als Jr.) en Errol Flynn, lift deze op de ‘The Thief Of Bagdad’-leest geschoeide woestijnroetsjbaan aardig mee op die heroverde populariteit: vervang de piraat door een prins en het ruime sop door de woestijn, en je bent er.

Maar toch is ‘The Sands Of Time’ niet zomaar een doorslagje van ‘The Curse Of The Black Pearl’, in de verste verte niet zelfs. Met zijn oogverblindende plaatjes, fotogenieke hoofdrolspelers, opwindende zwaardduels, kleurrijke (neven)karakters, charismatische booswichten, humoristische intermezzo’s én hartveroverende zwijmelromantiek is deze nieuwste film van karakterregisseur Mike Newell (de enige actietraining deed hij op de set van de vijfde ‘Harry Potter’-film op) Hollywoodentertainment zoals dat anno 2010 nog maar weinig gemaakt wordt. De warmwaterkruik wordt hier dan ook niet uitgevonden, maar wel herontdekt.

Wanneer je een acteur de kans geeft om de hoofdrol in een blockbuster te vertolken, zal hij die in negen op de tien gevallen niet laten liggen. Zelfs al lijkt het profiel van de held ‘m niet direct op het lijf geschreven. Wie (net zoals wij) de casting van Jake ‘Donnie Darko’ Gyllenhaal eigenaardig vond, kunnen we echter meteen geruststellen: hij straalt in de rol van prins Dastan, die als jong knaapje door de koning van de straat geplukt werd om deel uit te maken van de koninklijke familie. Eens volwassen wordt hij echter verraden en beschuldigd van de dood op de koning. Samen met de bloedmooie prinses Tamina (Gemma Arterton), wiens koninkrijk hij zonet veroverde, trekt hij op de vlucht met slechts één doel: beletten dat de judas in kwestie een magische zandloper annex machtige dolk waarmee je terug in de tijd kan gaan in handen krijgt. Die heeft hij namelijk zelf van doen om zijn onschuld te bewijzen...

Wat volgt, is een meeslepend old fashioned avontuur, waarbij verwondering en magie centraal staan. De bruisende cocktail die Newell opdient, laat zich voor een keer eens niet kenmerken door een teveel aan CGI of irritante humor (zie Michael Bay), maar wel door goed uitgetekende karakters, voor wie je al snel zit te supporteren. Daarnaast geeft de chemie tussen Dastan en Tamina (heerlijk vertolkt door ‘Quantum Of Solace’-chick Arterton) vonken af: hun relatie mag dan al één groot cliché zijn, toch zit je heimelijk ook uit te kijken naar het moment waarop de twee kibbelende tortelduifjes de lippen op elkaar zullen drukken.

De knap ogende actietableaus blinken bovendien uit in beheerst camerawerk (let maar eens op het erg opzwepend vormgegeven duel met de Hassansins, oftewel: Perzische ninja’s), terwijl de humoristische terzijdes niet grossieren in platvloersheid. De meeste grappen en grollen zijn te schrijven op het conto van Alfred Molina, zeer geinig als de struisvogelraces organiserende sjeik Amar. Met andere woorden: ‘Prince Of Persia’ is puik vertolkt (Ben Kingsley is tevens heerlijk op dreef), zwierig in beeld gebracht en met een tijd van twee uur de ideale verstrooiing. En wat dan met de vloek dat computergames zich niet tot goeie films laten vertalen? Akkoord, tijdens de finale lijkt het alsof je samen met Dastan van het ene level naar het andere jumpt, maar het spektakel oogt steeds sierlijk. Prima vertier.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray