Stoere praat in kleedkamers. Duellerende geldtrucks. Exploderend geld. Schietpartijen in een verlaten pakhuis. ‘Armored’ is een goed voorbeeld van testosteroncinema: films voor mannen, door mannen én met zo goed als uitsluitend mannen in de rolverdeling - letterlijk één vrouw speelt mee, ze krijgt hoop en al drie minuten screentime en wordt bovendien opgevoerd als ‘stoorzender’. De Amerikaan met Hongaarse roots Nimród Antal waagt zich op hetzelfde viriele B-pulpterrein als wijlen Don Siegel en Walter Hill (hij leeft nog, maar zijn carrière al lang niet meer).
Matt Dillon, Laurence Fishburne, Jean Reno, Skeet Ulrich, Amaury Nolasco en Columbus Short - zo’n cast en toch geen bioscooprelease, dat is een teken aan de wand - zetten hun meest mannelijke facie op en kruipen in de huid van zes geldwagentransporteurs, een job waar enige vorm van machismo niet uit de toon valt. Ty (Short) is nog maar net aan de slag gegaan: hij is een uit de Irak-oorlog teruggekeerde veteraan, die het geld van een vaste baan prima kan gebruiken. Onlangs verloor hij namelijk zijn beide ouders en nu moet hij alleen instaan voor de zorg van zijn jongere broertje, een probleemkind dat zijn tijd eerder graffitispuitend op straat (en in de keuken) dan op de schoolbanken spendeert.
Hoewel er dringend duiten in Ty’s laatje moeten komen (de bank aast ook op zijn huis), wil hij in eerste instantie niets weten van Mike’s plan om hun eigen transportwagen te overvallen en er met de buit van 42 miljoen dollar vandoor te gaan. Z’n financiële status weet hem echter te overtuigen, op voorwaarde dat er geen gewonden zullen vallen. Yeah, right! Het plan blijkt natuurlijk niet zo waterdicht als gehoopt en voor ze het goed en wel beseffen, zitten de zes collega’s tot over de oren in de shit. En de kijker met hen. De scribenten stapelen in de tweede helft het ene cliché na het andere op en voegen er, waar mogelijk, een stevige scheut ongeloofwaardigheid aan toe.
Zo zijn de geldwagens wel uitgerust met een GPS-tracker, maar toch lijkt niemand in de centrale het in de smiezen te hebben dat de trucks een uurtje halt houden in een verlaten opslagplaats. Wees gerust, wenkbrauwfronsen zal tevens uw deel zijn. En dan zwijgen we nog over de jonge flik die plots zijn opwachting maakt en de collega’s in een lastig parket dreigt te brengen. Voor zover Ty dat al niet doet. Opgevoerd als Irak-veteraan om wat meer gravitas aan zijn niettemin holle karakter te schenken, keert hij zich als enige tegen zijn ex-partners in crime: Amerikaans heroïsme met semimilitaire ondertoon is ook ‘Armored’ dus niet vreemd. Niettegenstaande de goeie, maar nooit echt lekker in hun vel zittende cast is deze he-man-actieprent dan ook vooral bestemd voor een weinig veeleisend fanpubliek. Vlotte, maar ook holle genrecinema.
Extra’s (Blu-ray): de audiocommentaar met o.a. Skeet Ulrich en Milo Ventimiglia moet je niet horen voor zijn diepzinnige analyses, maar wel om een aantal leuke anekdotes over gedelete verhaallijnen en subplots die het nooit tot pellicule schopten. Wie zinnens is de niet onaardige vijftien minuten durende making of te bekijken, toch een waarschuwing: bekijk eerst de film, want in no time is de hele finale verklapt. Al is ‘Armored’ ook weer niet de film die het van zijn verrassende ontknoping hebben moet.