Zoeken

Dante's Inferno: An Animated Epic

  • Cinevision.be/nl quoteert Dante's Inferno: An Animated Epic met een 2/5
  • Regisseur: o.a. Victor Cook, Sang-Jin Kim
  • Cast: Graham McTavish, Steve Blum, Victoria Tennant
  • Genre: Animatie
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-05-2010
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Dante's Inferno: An Animated Epic"

Minder een film dan een anderhalf uur durende promoclip voor de gelijknamige game van computerspellendistributeur Electronic Arts haalt ‘Dante’s Inferno: An Animated Epic’, net zoals de game die uiteraard zonder die subtitel verschijnt, de mosterd bij het eerste luik van ‘La Divinia Commedia’, het 3-delige gedicht waarmee de Florentijnse poëet Durante Alighieri in de 13de eeuw geschiedenis schreef. Het idee dat een literair werk van zo’n epische omvang zich ooit nog tot pc- en animatievertier voor de eerder op actie beluste tiener (en twintiger) zou lenen, is zowaar nog meer bevreemdend dan dit meermaals van beeldstijl wisselende staaltje tekenkunst.

De dichter draait zich mogelijk om in zijn graf, maar zelfs de meest hautaine cultuursnob kan niet ontkennen dat de gedachte tegelijk bijzonder fascinerend klinkt. En als je ziet wat de vormgevers van deze animatieprent met Dante’s meesterstuk aangevangen hebben, kan je ook niet anders dan besluiten dat het hier niet zomaar om je standaard studiofilmpje gaat. De reden daarvoor is simpel: ‘Dante’s Inferno: An Animated Epic’ werd niet door één regisseur, maar door zes animatieprofeten ingeblikt, bovendien elk nog eens afkomstig uit een ander tekenhuis.

Op die manier kan je deze op z’n zachtst gezegd originele interpretatie van een classic nog het best in de rij van o.a. ‘The Animatrix’ plaatsen, waar ook een brede diversiteit aan cineasten aan meewerkten. Elk gaven ze hun visie op het ‘The Matrix’-universum via een kortfilm. De aanpak van ‘Dante’s Inferno: An Animated Epic’ sluit daar goed bij aan, met als verschil dat het hier niet om korte flarden gaat, maar om één vertelling die nu en dan gewoon van look (en onlosmakelijk ook feel verandert). Verschiet dus vooral niet wanneer de hoofdkarakters er plotseling dat tikkeltje anders uitzien: dat wil gewoon zeggen dat een andere regisseur/studio het roer overgenomen heeft.

Waarover het gaat? Dante is een ridder die terugkeert van de kruistochten om erachter te komen dat zijn naasten stuk voor stuk afgeslacht zijn. Enkel z’n geliefde Beatrice is nog in leven wanneer hij arriveert, maar ook zij zal finaal aan haar wonden bezwijken. Wanneer haar geest uit het lichaam treedt nadat ze d’r laatste adem uitgeblazen heeft, ziet Dante hoe Lucifer die vastgrijpt en meeneemt naar de hel. De stoere Dante poogt te volgen, maar de poorten die naar het inferno leiden, sluiten eenmaal Lucifer erdoor heen is. Al laat de ridder zich daar niet door tegenhouden: hij forceert zich een weg in de hel én kan intussen ook op de hulp van de als geest verschijnende gids Virgilius, de Romeinse dichter, rekenen.

De plotark van ‘Dante’s Inferno: An Animated Epic’ wijkt lichtjes af van het bekende gedicht, net zoals het spel. Waar Dante bij de creatie van zijn meesterstuk niet bepaald wakker lag van actie en spektakel willen zowel game als afgeleide film er in de eerste plaats cool uitzien. Met resultaat. Maar een erg goeie film is het ook weer niet. Door de visuele wissels slaagt de prent er ondanks een overkoepelende verhaaldraad moeilijk in coherent over te komen én bovendien kan je jezelf nooit echt van de indruk ontdoen dat het veel leuker moet zijn om Dante zelf te besturen dan naar zijn van het ene naar het andere level (de negen kringen van de hel) hoppende avonturen te kijken. Zeker als je zelf een gamer bent. Een buitenbeentje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray