Zoeken

Un Prophète

  • Cinevision.be/nl quoteert Un Prophète met een 3/5
  • Regisseur: Jacques Audiard
  • Cast: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 148 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-05-2010
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Un Prophète"

Frankrijk gaat prat op een sterke reputatie als het aankomt op de gangster- en politiefilm met net die tikkel meer. Films waarbij schijnbaar de daden van het (meestal misdadige) hoofdpersonage centraal staan, maar die eigenlijk draaien rond de psyche van die hoofdrolspeler, waardoor het totaalpakket dichter aanleunt bij een intimistische karakterstudie dan bij een actievolle thriller. Dergelijke kruisbestuiving tussen elementen uit de Franse nouvelle vague en de Amerikaanse film noir werden geperfectioneerd door cineasten als Jean-Pierre Melville in films als ‘Le Samourai’ (1967).

Regisseur Jacques Audiard gaat op dat elan verder met een oeuvre (‘Sur Mes Lèvres’, ‘De Battre Mon Coeur S’Est Arrêté’) dat steevast een flinke portie smerigheid en menselijke malaise met elkaar verbindt. Enterhaken waarmee ook ‘Un Prophète’ uitgroeide tot een internationaal gelauwerde prent die de ene erkenning na de andere in de wacht sleepte waaronder de Speciale Prijs van de Jury in Cannes en scheepsladingen Césars. Elke zichzelf respecterende recensent leek bovendien vijf sterren veil te hebben voor wat (samen met Michael Hanekes ‘Das Weisse Band’) de meest geprezen Europese film van 2009 werd.

Onterecht is die lauwerkrans niet: Audiards film oogt bedrieglijk eenvoudig, maar is een veellagige tikkende tijdbom. De standaard misdaadplot (een nog groen achter de oren zijnde veroordeelde werkt zich binnen de gevangenismuren door geluk, talent en doorzettingsvermogen van kruimeldief op tot gehaaide misdadiger) doet immers vooral dienst als voedingsbodem voor een pöetische redemptieparabel die tegelijkertijd het (Franse) gevangenissysteem ettelijke vegen uit de pan geeft.

Centraal staat de amper negentienjarige Malik (een sterke vertolking van Tahar Rahim), een ongeletterde eenzaat die tot zes jaar cel wordt veroordeeld voor de moord op een politieagent (zelf pleit hij onschuldig). César Luciani (Niels Arestrup), de Corsicaanse don die over de gevangenis regeert en zelfs het merendeel van de bewakers in zijn zak heeft zitten, belooft hem bescherming en privileges als hij een andere gevangene om het leven brengt. Malik heeft geen andere keus (zet je schrap voor een ongelooflijk brutale en tot op het bot gaande moordscène), en ziet daarna als loopjongen voor de Corsicaanse clan zijn leven achter de tralies aanzienlijk verbeteren. Wat Luciani echter niet weet, is dat Malik uitgroeit tot een gewiekst manipulator, die gaandeweg meer macht en aanzien krijgt dan zijn beschermheer.

Audiard neemt rustig de tijd (ruim twee uur en een half) om zijn genuanceerd gevangenisdrama te ontvouwen. Zonder inzinkingen is ‘Un Prophète’ niet: de geestesverschijning van Maliks slachtoffer die sporadisch opduikt zorgt voor een pretentieus elan dat niet echt hoefde. En het is ook niet altijd even makkelijk om emotioneel betrokken te zijn bij de volwassenwording van een crimineel of een weg te vinden door de maffiamachinaties die Audiard soms iets te warrig uit de doeken doet. Los daarvan is dit cinematografisch beheerste en opzwepende cinema, die zowel het grote plaatje als de kleinere details (Malik die voor het eerst sinds lange tijd geniet van zijn eerste ademstoot buiten de gevangenis of door de zee waadt tijdens een dag penitentiair verlof) niet uit het oog verliest. Makkelijk kijkvoer is ‘Un Prophète’ geenszins, fascinerend des te meer.

Extra’s (dvd): Een omvangrijk en informatief pakket achtergrondinformatie, netjes verzameld op een tweede schijf. Hoogtepunt is een uitgebreide making of/documentaire die meer inzicht biedt in het concept en het draaiboek, met als orgelpunt een fascinerende kijk op het bouwen van de gevangenis waar ‘Un Prophéte’ zich grotendeels afspeelt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray