Zoeken

Highlander 2: Director's Cut

  • Cinevision.be/nl quoteert Highlander 2: Director's Cut met een 2/5
  • Regisseur: Russell Mulcahy
  • Cast: Christopher Lambert, Sean Connery, Michael Ironside
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-05-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Highlander 2: Director's Cut"

In de top-10 van probleemproducties verdient dit tweede ‘Highlander’-avontuur zeker zijn plaatsje. De last minute aanpassingen in het script wekten bij Lambert zoveel afschuw op dat-ie de film de rug wilde toekeren, terwijl cineast Mulcahy zó gefrustreerd raakte over het feit dat de producenten ‘m de touwtjes uit handen namen dat hij zijn naam van de generiek wilde halen. Omdat dit overeenstemde met publiekelijk de prent aanvallen én er zich in zijn contract een clausule bevond die hem dat belette, werd de eis niet ingewilligd. Tijdens de première verliet hij echter al na 15 minuten de vertoning.

Wie ooit ‘Highlander II: The Quickening’, zoals de film in 1991 uitkwam, gezien heeft, weet waarom de maker het op een lopen zette. Zo haalde deze obligate sequel (de strak gemaakte genreprent ‘Highlander’ was niet enkel een commercieel succes, maar kreeg even snel een cult following) niet enkel de mythologie van deel één onderuit, ook het verhaal raakte kant noch wal en de actiescènes oogden als waren ze door een eerstejaarsfilmstudent gemonteerd. Niet verwonderlijk dus dat het derde luik in de ‘Highlander’-saga (verrassend dat deze serie überhaupt nog uitgebreid werd) voortborduurde op het eerste en deed alsof dit tweede deel niet bestond.

Met andere woorden, deze Blu-ray-uitgave links laten liggen is de boodschap? Toch niet, want op dit blinkende blauwe schijfje bevindt zich namelijk niet die desastreuze cut die zelfs door fanboys uitgejouwd werd, maar wél de in 2004 opgepoetste versie, die - in de mate van het mogelijke - de visie van filmmaker Mulcahy uitdraagt. ‘Highlander 2’ is, volgens de producenten, de best mogelijke versie die uit het vele beschikbare materiaal te puren viel. Is de film dan plots toch een waardig vervolg? Niet helemaal, maar dat deze director’s cut oneindig superieur is aan het gedrocht dan bijna twintig jaar geleden de zalen haalde, is net zo zeker als dat er zich een gat in de ozonlaag bevindt.

De ozonlaag speelt bovendien nog steeds een rol in de plot van dit ‘Highlander’-vervolg. Wanneer die in 1990 d’r beste tijd gehad heeft, werkt Connor MacLeod mee aan een speciaal schild dat de zon moet tegenhouden. 34 jaar later blijkt de ozonlaag zich evenwel weer hersteld te hebben en is het schild niet langer opportuun, maar de firma die er veel geld aan verdient, wil er niet van weten om ze weg te halen. Connor beseft dat het bedrijf waaraan hij zijn medewerking verleende corrupt is, maar zijn oude leeftijd (nu hij the only one is, heeft-ie z’n sterfelijkheid terug) verhindert hem tot actie over te gaan. Tot er plots twee immortals uit het verleden opduiken die nog een eitje met hem te pellen hebben. Nu blijkt dat Connor niet langer de enige van zijn soort is, wordt hij opnieuw z’n onsterfelijke zelve.

Akkoord, de plot rammelt nog even hard als een oude gammelkar (de schimmige manier waarop Sean Connery als Ramirez weer in het verhaal opduikt), maar het heeft tenminste weerom de contouren van een plot die zich van punt A naar B begeeft. Christopher Lambert acteert in zijn geijkte constipatiestijl, maar schurkspecialist Michael Ironside gooit zijn boosaardige tronie andermaal in de strijd, zoals altijd met succes. Meer dan een B-film voor de op sf en actie verkikkerde genre-aficionado is het niet, maar dat is al veel meer dan waar je op basis van de originele cut op kon hopen. Jammerlijk afwezig op de Blu-ray: een documentaire over de problematische productie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray