Zoeken

A Serious Man

  • Cinevision.be/nl quoteert A Serious Man met een 3/5
  • Regisseurs: Joel Coen, Ethan Coen
  • Cast: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed
  • Genre: Komedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-05-2010
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "A Serious Man"

De hypergetalenteerde Coen-broertjes mogen dan met neo-noir ‘No Country For Old Men’ een Oscar binnengehengeld hebben, hun beste werk was het geenszins. De joodse tandem presteert immers op zijn best wanneer Joel en Ethan het aardedonkere pad der humor bewandelen. Zoals ze bijvoorbeeld deden in de (miskende) absurde paranoiaparel ‘Burn After Reading’ en nineties-classics ‘The Big Lebowski’ en ‘Fargo’, een gitzwarte crime comedy of errors en nog altijd hun beste. Ja, het is vaak prettig vertoeven in het bevreemdende humoruniversum van dat dekselse tweespan.

Maar genieën zijn niet altijd in topvorm, zo blijkt, want hun nieuwste - het als een terugkeer naar hun meest eigenzinnige komediewerk à la ‘Barton Fink’ aangekondigde ‘A Serious Man’ - is misschien vintage Coen, toch werkt de mix van maffe dialogen en eigenzinnige personages een heel stuk minder dan gewoonlijk. Zou het te wijten zijn aan de basisplot die niet echt weet welke richting uit te gaan? Als we uit de film al één boodschap kunnen distilleren, dan is het wel dat het leven te complex is om uit de doeken te doen. Al lijkt de keuze van de broers om dan maar helemaal niks te expliceren niet meteen de juiste.

‘A Serious Man’ schiet evenwel erg intrigerend uit de starters met een scène waarin een joods koppel het bezoek krijgt van een dibboek (een ziel van een dode die bezit neemt van een levende). Na die proloog zitten we plots in het Minnesota van de jaren zestig. Larry (Stuhlbarg) is een wiskundeleraar die danig op de proef wordt gesteld wanneer z’n vrouw hem wil verlaten voor zijn beste vriend, zijn dochter er slecht gezind bijloopt omdat oom Arthur - Larry’s broer - altijd de badkamer bezet, zijn zoon aldoor loopt te zeuren over de slechte tv-ontvangst én een student met een rechtszaak dreigt als Larry ‘m buist voor een test. Larry roept de raad in van drie rabbijnen, maar die levert ‘m niet veel op.

Toegegeven, hun meest persoonlijke film - dixit de Coens - heeft veel weg van een chaotische sitcom, maar het geheel komt moeilijk onder stoom. De fotografie van vaste director of photography Roger Deakins mag er weer wezen en ook de soundtrack met ondermeer een hoofdrol voor Jefferson Airplane masseert de trommelvliezen, maar het meest van de tijd voelt ‘A Serious Man’ artificieel en berekend aan. Dan mogen ze nog de joodse gemeenschap die ze zelf als jonge knapen beleefden op de korrel nemen, je raakt nooit écht zelf betrokken. Naar traditie laten de schrijvende cineasten wel eigen interpretaties toe en over het alweer vreemde einde kan menig boompje worden opgezet.

Hoewel de voltallige cast samengesteld is uit een waaier nobele onbekenden, wordt er wél op niveau geacteerd. De Coens hebben een oog voor karakterkoppen en zo passeren er in ‘A Serious Man’ een rist de revue (de schooloverste of de derde rabbi hadden bijvoorbeeld rustig meer dan één scène mogen krijgen), maar iconische karakters à la Bardems engel des doods uit ‘No Country For Old Men’, Goodmans Poolse Vietnam-veteraan uit ‘The Big Lebowski’ of Macy’s fuck-up uit ‘Fargo’ levert dat ditmaal niet op. Dat komt omdat alle aandacht gaat naar moderne Job, Larry - de spil van de film. Michael Stuhlbarg is uiteraard niet toevallig dé ster van de film. Een interessant curiosum dus; de Coens op hun meest uitdagend.

Extra’s (dvd): zoals de gewoonte het wil, schieten de joodse broertjes schaars om met extra’s op een dvd. Hier moeten we het stellen met drie featurettes, die ons ondermeer een uitgebreide blik gunnen op de creatie van de bevreemdende openingsscène en wat er allemaal in het werk gesteld is om 1967 (het jaar waarin de film zich afspeelt) accuraat tot leven te roepen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray