Zoeken

Caramel

  • Cinevision.be/nl quoteert Caramel met een 3/5
  • Regisseur: Nadine Labaki
  • Cast: Nadine Labaki, Yasmine Elmasri, Joanna Moukarzel
  • Genre: Komedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 12-09-2007
  • DVD: 13-06-2008
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Caramel"

In een zeemzoeterig schoonheidssalon vullen vrouwen hun dagen met het begluren van de buren en het bespreken van talloze liefdesperikelen. De zon straalt en alles is vredig, je zou er bijna door vergeten dat dit alles zich afspeelt in Beiroet. De film die Nadine Labaki voor ogen had was warm, gelaagd, en ondanks alle dagdagelijkse besognes toch nog interessant genoeg om er iets meer achter te zoeken. Ze stelde allerminst teleur en dat beaamde ook het publiek: dit is eenvoudigweg een film om van te smullen.

Criticasters zouden wel eens durven te beweren dat dit een rasechte vrouwenfilm is. Het gaat nu eenmaal om een film die is gemaakt door en over vrouwen, maar veel last van dat hokjesdenken heb je tijdens het kijken toch niet. Voor de stoere mannen onder ons is het dan misschien wel wat moeilijker om zich in te leven in de psyche van een ouder wordende actrice die dat niet wil toegeven, een voluptueuze schoonheid die een verboden liefde beleeft met een getrouwde man of een jongensachtige kapster die haar lesbische gevoelens in bedwang probeert te houden, maar die eerlijke emoties en soms diep verborgen gedachten die hier zo treffend worden geuit maken het net zo boeiend om de gebeurtenissen te volgen. Geen gehypet gezwets over naaldhakken, kleurdozen en bikinilijnen, maar de soms harde realiteit met thema’s zoals maagdelijkheid in een moslimland of liefde op latere leeftijd. De voorzichtigheid waarmee Labaki deze onderwerpen aankaart getuigt van een grote openheid, zowel ten opzichte van de wereld als van hen die er een andere mening op nahouden. En net zoals de inhoud charmeren de speelse kleuren, die weliswaar verbergen dat geen van de actrices veel filmervaring heeft, maar precies de juiste sfeer voor deze film bepalen.

De grote verbondenheid tussen de personages geeft je bovendien het gevoel alsof je even in vertrouwen wordt genomen en als een bevoorrechte toeschouwer de kleine levens van deze bijzondere dames mee mag beleven. Origineel is het verhaal zeker niet, maar het energieke enthousiasme van de cast geeft deze aanstekelijke film toch net dat extraatje meer.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray