Zoeken

Slice

  • Cinevision.be/nl quoteert Slice met een 3/5
  • Regisseur: Kongkiat Khomsiri
  • Cast: Arak Amornsupasiri, Artthapan Poolsawad, Jessica Pasaphan
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-05-2010
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Slice"

Schrik niet als je binnen vijf jaar een poster van ‘Slice’ ziet hangen in de multiplexen. Het zal dan niet gaan om het Thaise origineel, dat vanaf mei (onverdiend anoniem) op dvd verkrijgbaar is, maar wel om de Amerikaanse remake van Martin Scorsese of David Fincher. Nee, in Tinseltown maken ze momenteel nog geen aanstalten om deze ruwe huiverdiamant bij te slijpen, maar in het licht van de recent aangekondigde remakes van ‘Oldboy’ en ‘The Chaser’ zou het ons geenszins verbazen mocht één van voornoemde filmers interesse hebben om deze puike thriller in een vertaalbad onder te dompelen.

De eenvoudige, maar zich tot heel wat nagelbijtende suspense lenende pitch is immers wéér geweldig: een genadeloze seriedoder, gekleed in een rode cape, zaait terreur in de straten van Pattaya. Zijn meedogenloos afgemaakte slachtoffers laat deze little red riding killer vervolgens achter in een rode reiskoffer. Als één van die slachtoffers de zoon van een vooraanstaand politicus blijkt te zijn, neemt de druk voor het lokale flikkenkorps toe. Maar de rechercheur die aan het hoofd van het onderzoek staat, heeft nog een troef achter de hand: de achter de tralies zittende huurdoder en ex-flik Tai, wiens relatie met de killer een heel eind terug lijkt te gaan...

In de handen van een sadistische geweldoperaregisseur als Takashi Miike had ‘Slice’ makkelijk kunnen verglijden tot twee uur lang bloedvergieten om het bloedvergieten, maar niet zo in de handen van Kongkiat Khomsiri, die eerder de belegen actieparodie ‘Muay Thai Chaiya’ inblikte. Duidelijk volwassen geworden brengt de getalenteerde filmer nu een complexe en meerdimensionale misdaadprent, die zich zowel in horror-, thriller- als dramaland afspeelt. In die volgorde, lijkt het bovendien. De openingsscène is er eentje waarvan menig maag aan het draaien gaat en zet op die manier ook meteen de juiste toon: dit is geen film voor doetjes.

Het is dus beslist niet toevallig dat ook de personages die ‘Slice’ bevolken geen jolige jongens zijn. Het feit dat het meest sympathieke karakter er ook de hand niet voor om draait om voor een stel duiten mensen van kant te maken, zegt voldoende. Hoe, liep er dan ook geen rechercheur rond? Jawel, maar ook die blijkt het niet zo nauw te nemen met de letter van de wet, en gaat daarin een pak verder dan één of ander zwendeltje of het verdoezelen van een parkeerticket. In dit criminele universum is het niet moeilijk om je geloof in de mensheid kwijt te spelen. Dat de personages zo gedurfd uitgewerkt zijn, tilt de film ontegensprekelijk een paar treden hoger op de ladder.

Die gewaagde uitwerking laat zich ook voelen in het script, dat lang niet de standaard politiethriller voor ogen heeft. ‘Slice’ is meer dan een horrorfilm of een chiller dan ook een clevere karakterstudie, die aantoont hoe de weg van het leven soms zeer verraderlijk kan zijn. En dat een killer niet noodzakelijk alle moraal kwijtgespeeld is, of andersom. Een thematiek die diepgang schenkt aan deze hondsbrutale en erg harde prent, die gevoelige kijkers en/of angsthazen reeds vanaf de eerste minuten de kast zal opjagen. Maar die zullen dan wel de sterke twist missen, die zich in de staart van deze film schuilhoudt. Het ontdekken waard dus voor de potentiële remake met de pluimen aan de haal gaat.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray