Zoeken

Unthinkable

  • Cinevision.be/nl quoteert Unthinkable met een 2/5
  • Regisseur: Gregor Jordan
  • Cast: Samuel L. Jackson, Carrie-Anne Moss, Michael Sheen
  • Genre: Thriller
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum: 28-05-2010
  • Distributeur: KFD
Bekijk de cover van de film "Unthinkable"

Op basis van de eenvoudige actiethrillerpitch - een terrorist heeft drie bommen (nucleair geladen!) geplant in de VS, de CIA en FBI proberen uit te vissen waar hij ze verstopt heeft - zou je verwachten dat Jack Bauer en zijn team plotseling vanachter één of andere hoek tevoorschijn kunnen komen. Mispoes! Regisseur Gregor Jordan (‘The Informers’, ‘Buffalo Soldiers’) poogt met ‘Unthinkable’ eerder een politiek debat aan te wakkeren dan de adrenaline door het bloed van de kijker te jagen. Hoewel, ’s mans ambigue aanpak geeft vooral te kennen dat hij niet goed wist van welk terroristenhout pijlen te maken.

De film opent met r(a)uwe en onbewerkte camera footage waarin een man, die tot voor kort door het leven ging als een plichtsbewuste Amerikaanse ex-militair, zich kenbaar maakt als Yussef Atta Mohammed. Aan zijn blik zie je dat het hem menens is wanneer hij verkondigt dat hij op drie willekeurige plaatsen in Amerika explosief spul geplant heeft. Maar ‘Unthinkable’ draait niet uit op een race tegen de klok om de man in te rekenen: de overheid is er immers reeds in geslaagd de bommenlegger te klissen (maar zo moeilijk was dat ook weer niet, hij positioneerde zich een halfuur voor de bewakingscamera van een winkelcentrum) en houdt ‘m gevangen op een top secret locatie.

Ook aanwezig op die supergeheime bestemming is ondervragingsexpert H (Samuel L. Jackson), een mysterieuze martelaar die door de staatsveiligheid ingezet wordt om stinkende zaakjes op te knappen (hij heeft nog drie dagen om, met geweld, te weten te komen waar de bommen verstopt liggen). Én FBI-agente Brody (Carrie-Anne Moss), die diens gruwelijke technieken (denk aan: elektrocutie, waterboarding) niet met haar moraliteitsbesef kan rijmen. Én de kijker, die getuige is van deze ‘re-enactment’ van Guantanamo Bay en zo voor het meest prangende van alle politieke vraagstukken wordt geplaatst: zijn martelpraktijken toegestaan wanneer er miljoenen mensenlevens op het spel staan?

Het is even slikken wanneer Samuel L. Jacksons karakter steeds wredere interrogatiemethodes (het is maar wat je methodes noemt) in de strijd werpt: het idee dat vermeende terroristen in de war on terror op die manier hun mensenrechten geschonden zagen, plaatst je voor een weinig aan de verbeelding overlatend moreel dilemma. Maar het is ook om een heel andere reden slikken: zo heeft de aanpak van Jordan iets heel dubieus. Bij momenten lijkt ‘Unthinkable’ immers meer op het terrorismebroertje van ‘Saw’ (maar in tegenstelling tot Jigsaw maakt Jackson wel de handen vuil) dan op een film die een discussie op gang wil brengen. Of heeft de prent die gruwel precies nodig? Het is een dunne koord die de regisseur bewandelt, het evenwicht vinden blijkt lang niet zo evident.

Dat geldt ook voor de acteurs, met in het bijzonder Jackson, die hier wederom aantreedt als de brulboei die we allemaal zo goed kennen. “I am going to take your eyes out, but you are not going to tear my building down”, schreeuwt hij tegen een vastgeketende, intussen van al zijn vingerkootjes ontdane Yussuf - op geweldig intense wijze vertolkt door Tony Blair-vertolker Michael Sheen. Inderdaad, ondanks zijn ernstige (zeg gerust loodzware) thematiek laat het scenario zich kenmerken door simplistische dialogen en bochten. De poging om aan de weinig uitgewerkte karakters enige background te schenken (let op H’s vrouw, die je sympathie echter niet kan winnen met één scène) loopt eveneens spaak. Schizofrene cinema.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray