Alan Parker mag dan inmiddels schijnbaar van de cinematografische aardbodem zijn verdwenen (zijn voorlopig laatste worp ‘The Life Of David Gale’ dateert uit 2003), aan zijn grillige carrière kan geen zichzelf respecterend cinefiel voorbij. De man probeerde naar eigen zeggen om minstens in elk genre een film te maken, en dat is te merken aan zijn parcours met uiteenlopende prenten als ‘Midnight Express’, ‘Mississippi Burning’, ‘Birdy’ en ‘Angela’s Ashes’. Als er al een constante is in zijn werk, dan is het wel dat zijn voorliefde voor muziek (‘Bugsy Malone’, ‘Fame’, ‘The Wall’, ‘The Commitments’, ‘Evita’) moeilijk te weerleggen is. Daarnaast is Parker ook één van de oprichters van de Britse Director’s Guild en was hij een tijdlang voorzitter van het UK Film Council en het British Film Institute.
Een interessant man dus, die Parker, en dat bijvoeglijk naamwoord is eveneens van toepassing op zijn occulte thriller ‘Angel Heart’ die in 1987 de zalen haalde. Een film die op zich weinig meer is dan een vaak potsierlijke demonische vaudeville, maar die door Parkers zweterige en opzwepende regie en een hypnotiserende cast de tand des tijds met verve heeft doorstaan.
Centraal in ‘Angel Heart’ staat speurneus Harry Angel (een toen nog goed in de markt liggende Mickey Rourke), die door de mysterieuze Louis Cyphre (Robert De Niro) wordt ingehuurd om de charmezanger Johnny Favorite op te sporen, daar die man nog met schulden bij hem staat. Favorite raakte gewond tijdens de Tweede Wereldoorlog en Cyphre vermoedt dat hij het ziekenhuis heeft verlaten met een nieuwe identiteit. Het spoor leidt Harry van New York naar het met voodoosappen doordrenkte New Orleans. Waar het alles behalve veilig is: bijna iedereen die Angel contacteert, verliest in mysterieuze omstandigheden het leven. Angel raakt er in de ban van de voodoopriesteres Ephiphany Proudfoot (Lisa Bonet), die een sterkere band met Johnny Favorite blijkt te hebben dan Harry ooit kon vermoeden...
‘Angel Heart’, gebaseerd op de roman ‘Falling Angel’ van William Hjortsberg uit 1978, was van meet af aan controversieel door een stomende (én bloederige) seksscène tussen Rourke en Bonet. Die laatste was in 1987 vooral (om niet te zeggen uitsluitend) bekend als brave dochter in ‘The Cosby Show’. ‘Angel Heart’ kreeg een X opgekleefd door de Amerikaanse filmkeuring, waarop Parker zich verplicht zag in die scène te knippen om zijn film commercieel te kunnen releasen. Ook al deed de prent het niet onaardig tijdens de bioscooprelease, het was toch pas achteraf dat ‘Angel Heart’ een cultstatus bereikte. Vooral omdat deze duistere thriller zich niet zomaar in een hoekje laat vastpinnen, en omdat het sfeervolle camerawerk van Michael Seresin en de donkere score van Trevor Jones voor extra elan zorgen. Nog een reden waarom deze demonische puzzel in het collectief geheugen bleef hangen is de zogenaamde twist ending. Momenteel kijken we er al lang niet meer van op als er in de laatste rechte lijn een revelatie voor de dag komt die het voorafgaande in een nieuw daglicht plaatst (een shyamalanneke doen heet zoiets tegenwoordig), maar in 1987 wisten veel kijkers niet wat denken van de finale twist.
‘Angel Heart’ is niet over de gehele lijn geslaagd: al is het maar omdat Parker niet kan verhinderen dat zijn film niet altijd en overal steek houdt. Al hoort dat een beetje bij het detectivegenre natuurlijk, waar wat je ziet of denkt te zien niet noodzakelijk dat is wat je krijgt. Wat je sowieso wel krijgt als je ‘Angel Heart’ in de thuisbioscoop laat rondspinnen is een nog steeds sfeervolle bovennatuurlijke film noir die zijn reputatie van cultitem uit de jaren tachtig geenszins gestolen heeft. Te (her)ontdekken.