Zoeken

Slisse & Cesar, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Slisse & Cesar, seizoen 2 met een 2/5
  • Regisseur: Guy Thys
  • Cast: Walter Rits, Walter Smits, Liliane Dorekens
  • Genre: Komedie
  • Duur: 625 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-05-2010
  • Distributeur DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Slisse & Cesar, seizoen 2"

Eén van de grootste troeven van een sitcom is in principe herkenbaarheid. Door de situering rond een vaste groep personages in een min of meer alledaagse omgeving is de situatiekomedie een op televisie begonnen genre (maar ondertussen zijn er ook al films die de typeringen overgenomen hebben) dat een weergave wil zijn van het gewone leven - zij het dan een op humor geënte uitvergroting daarvan. Het repetitieve karakter van de clowneske situaties waarin de terugkerende cast belandt maakt het echter niet zo makkelijk om zo’n reeks lange tijd fris en inventief te houden. Getuige daarvan de jaren ’90-versie van ‘Slisse & Cesar’.

De postbode die elke dag - al dan niet met succes - om zijn jenevertje komt bedelen, het constante gekibbel dat 24 jaar huwelijk schijnbaar met zich meebrengt, een kuisvrouw op vrijersvoeten, de scenaristen komen geregeld met varianten op dezelfde grap aanzetten, wat heel wat afleveringen van deze tweede box (die net als de eerste 26 episodes van een halfuur bevat) onderling inwisselbaar maakt. Maar is dat in het geval van langer lopende succesvolle sitcomseries als ‘F.C. De Kampioenen’ en ‘De Kotmadam’ ook niet zo? Beslist, wat het ook een raadsel maakt waarom die het al ruim twintig seizoenen uitzingen. Dat ‘Slisse & Cesar’ zo geen lange carrière toebedeeld was, is te wijten aan de scenaristen wier pen snel opgedroogd bleek.

Een andere eigenschap van een sitcom is dat de actie zich voor vijfennegentig procent op dezelfde plaatsen voltrekt. Het aantal locaties is doorgaans beperkt en in veel gevallen betreft het er zelfs maar één: zie onder andere het studentenkot/snoepwinkel in ‘De Kotmadam’, het hotel in ‘Fawlty Towers’, het kantoorgebouw in ‘De Collega’s’ en ook de woning van Slisse in ‘Slisse & Cesar’. Wanneer van die vaste locatie(s) steeds meer wordt afgeweken, is dat gewoonlijk een teken dat de inspiratie van de makers aan het opdrogen is. Ze weten niet meer welke kant op te gaan met hun karakters of in welke geestige situaties ze te laten belanden, en zodoende plaatsen ze hen nu en dan in nieuwe omgevingen.

Reeds in het eerste seizoen durfde ‘Slisse & Cesar’ al eens buiten zijn locatiegrenzen kleuren, maar pas hier zie je goed dat de scenaristen aan ideeënarmoede lijden. En dus kopiëren ze maar een verhaallijn, die eerder al een reeks als ‘Bompa’ finaal de das omdeed: ze lassen een reis in (hier naar de Dominicaanse Republiek) waar je meteen een aantal afleveringen aan kan ophangen (voorbereidingen incluis). Maar erg veel grappen en grollen brengt dat uiteindelijk niet met zich mee. Zeker niet wanneer episode na episode duidelijk wordt dat de karakters helemaal niet zo uit het leven gegrepen zijn en er van de beoogde herkenbaarheid niet veel sprake meer is.

Eindbilan: deze tweede uit drie dvd’s bestaande ‘Slisse & Cesar’-samenstelling is uitsluitend voer voor fans van oer-Vlaamse familievaudevilles. De overacting van Walter Rits (Slisse) en Walter Smits (Cesar) past in het geheel en de interactie tussen de twee is eigenlijk nog het enige dat je mondhoeken af en toe nog eens in gniffelmodus doet bewegen. Een goeie derde is Liliane Dorekens als Melanie, de omhooggevallen eega van Sander, die Cesar onderhand in haar leven aanvaard heeft. De acteurs kunnen de eendimensionale scripts en de vaak flauwe humor niet compenseren, maar het scheelt wel een slok op de borrel. Een kleine slok echter, zoals de facteur dagelijks achteroverslaat.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray