Zoeken

The Brief

  • Cinevision.be/nl quoteert The Brief met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Jack Gold
  • Cast: Alan Davies, Cherie Lunghi, Christopher Fulford
  • Genre: Drama
  • Duur: 560 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-05-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "The Brief"

Van de makers van ‘Inspector Morse’, staat er op de dvd-box van ‘The Brief’ te lezen. En dat is niet gelogen: uitvoerend producent Ted Childs superviseerde immers alle 33 afleveringen van die onverslijtbare Britse topserie. Die is trouwens niet Childs enige wapenfeit: hij is eveneens één van de drijvende krachten achter de ‘Morse’-spin-off ‘Lewis’ en ‘Kavanagh QC’, de succesvolle rechtbankserie met Morse-acteur John Thaw. Midden jaren zeventig was Childs dan weer producent van de in Engeland immens populaire politieserie ‘The Sweeney’. Kortom, een man die het klappen van sterk televisievertier kent.

Niet alles wat Childs aanraakte, veranderde echter in goud. ‘The Brief’ bijvoorbeeld, een ietwat onder de radar gebleven gerechtsdrama dat in 2004 en 2005 werd uitgezonden op ITV en niet verder kwam dan acht episodes, die netjes verzameld staan op deze box. De hoofdreden dat de serie het maar twee jaar uithield was omdat hoofdrolspeler Alan Davies (in Engeland vooral bekend als komiek - zo zit hij in het panel van Stephen Fry’s spelshow ‘QI’) besloot om er na acht afleveringen de brui aan te geven.

Elke episode draait rond een rechtszaak die advocaat Henry Farmer (Davies) voor zijn rekening neemt, en volgt het stramien van de legendarische Amerikaanse rechtbankserie ‘Perry Mason’: bij het begin is nooit duidelijk of de beklaagde echt schuldig is, zodat er steeds een stevig detective-element aanwezig is. Bovendien is elke rechtszaak lichtjes controversieel: kindermoord door (stief)ouders, een meisje van twaalf dat wordt beschuldigd van moord, een treinmachinist die aansprakelijk wordt gesteld voor de slachtoffers na een ongeval, een verpleegster die een bejaarde patiënt heeft omgebracht, etc. Steevast zaken waar een menselijk aspect komt bij kijken, waardoor er aan het eind van de rit eigenlijk nooit echt winnaars of verliezers zijn.

Ook een constante in elke aflevering: de privéproblemen waar Henry Palmer mee te kampen heeft. Zijn ex woont met zijn zoontje in Australië (het feit dat hij zijn kind weinig ziet is een grote frustratie), hij kan het gokken niet laten en heeft daardoor meer dan eens financiële problemen, hij heeft een relatie met de vrouw van een aan kanker lijdende politicus, genoeg ingrediënten om meerdere rode draden door de serie te weven. En dan zijn er ook nog Henry’s collega’s, tegenstanders en andere kennissen (inclusief een gepensioneerde gangster) die voor het nodige animo zorgen.

‘The Brief’ kent ups en downs. Positief is dat de rechtzaken steevast boeiend en slim in elkaar zitten, waardoor het tot op het eind gissen blijft hoe de vork in de steel zit. Ook de interactie met de vaste nevenpersonages zit meestal snor. Minder geslaagd is de soms slordige manier waarop de verhaallijnen door elkaar worden gehaspeld. Elke aflevering duurt op de kop af zeventig minuten, terwijl er meestal genoeg gebeurt om anderhalfuur zoet mee te zijn. Daardoor oogt het soms allemaal iets te hectisch voor zijn eigen goed, en blijven de sterkere emoties van ‘Inspector Morse’ of ‘Lewis’ toch wat achterwege. Niet het beste dus wat Ted Childs ooit heeft afgeleverd, al zullen fans van toga’s en kuiperijen in de rechtbank zich geenszins bekocht voelen met dit vlot binnenglijdend achtluik.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray