Zoeken

Troubled Water

  • Cinevision.be/nl quoteert Troubled Water met een 4/5
  • Regisseur: Erik Poppe
  • Cast: Pal Sverre Valheim Hagen, Trine Dyrholm, Ellen Dorrit Petersen
  • Genre: Drama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-05-2010
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Troubled Water"

Iedereen die ooit Simon & Garfunkels ‘Bridge Over Troubled Water’ onder de douche heeft gezongen, gefloten of geneuriet mag het verkwikkend water laten stromen - sorry, ecologische voetafdruk - voor dit ijzersterk stukje Noorse cinema. Die wondermooie tijdloze klassieker figureert hier immers in een secuur getimede door merg en been snijdende orgelversie. Eén van de vele onder de huid kruipende momenten in een film die balanceert in een mijnenveld van liefde, haat en onmacht.

Nochtans is een film ophangen aan de redemptie van een kindermoordenaar niet zonder risico. Regisseur Erik Poppe slaagt echter met vlag en wimpel met ‘Troubled Water’. Zonder een standpunt over goed of slecht in te nemen, laat Poppe de personages en hun daden voor zich spreken. En daarbij blijkt snel dat het door spijt getormenteerde hoofdpersonage niet de enige is die doorheen troebel water moet waden.

Puur technisch gezien heeft Jan Thomas (een onder de huid kruipende Pal Sverre Valheim Hagen) de kleine Isak niet vermoord. Door hem te ontvoeren, zette hij wel een verstrekkende stroom van gebeurtenissen in gang. Om te beginnen voor zichzelf: Jan Thomas wordt als moordenaar veroordeeld en heeft het moeilijk om na zijn vrijlating acht jaar later een normaal leven op te bouwen. Hij kan aan de slag als orgelspeler in een kerk, en begint er schoorvoetend een relatie met Anna (Ellen Dorrit Petersen), een ongetrouwde pastor en moeder van een kind. Agnes (Trine Dyrholm), de moeder van Isak, ziet zich plots oog in oog met de vrijgelaten Jan Thomas en kan die confrontatie niet aan, waardoor haar relatie met haar echtgenoot en twee geadopteerde dochters onder hoogspanning komt te staan. Echt gevaarlijk wordt het als ze besluit om Jan Thomas te schaduwen...

Al van in de eerste scènes (waarin de misdaad gradueel uit de doeken wordt gedaan) is duidelijk dat ‘Troubled Water’ meer is dan zomaar een moraliserend drama over een kindermoordenaar. Thema’s als ouderliefde, boetedoening en tweede kansen komen uiteraard aan bod, maar Poppe werkt ze uit op een niet voor de hand liggende manier. Strak, secuur afgemeten en met een treffende focus op de innerlijke tweestrijd van de personages, waarbij een stilte vaak meer zegt dan duizend woorden. De eerder aangehaalde orgelversie van ‘Bridge Over Troubled Water’ is hier misschien wel het beste voorbeeld van.

De vondst komt echter halverwege: net wanneer je denkt dat Poppe willens nillens zijn heil zal moeten zoeken in voor de hand liggend tranengetrek (met vragen als ‘hoe lang gaat het nog duren vooraleer Jan Thomas zijn verleden zal opbiechten aan Anna en hoe gaat zij daarop reageren?’) verlegt hij de focus, via een ‘Pulp Fiction’-kunstgreep, naar Agnes, de moeder van het dode kind. De fenomenale interpretatie van Trine Dyrholm als getormenteerde vrouw die koste wat kost wil achterhalen hoe haar kind is gestorven, maakt van ‘Troubled Water’ een ijzingwekkend drama dat diep snijdt. Toegegeven, het is even wennen wanneer Poppe aan het eind de kaart van het actiegenre dreigt te trekken om de verhaalcirkel rond te krijgen. Een wending die inderdaad wat te berekend en voorgeprogrammeerd oogt, maar wij gingen alvast voor de bijl voor de hartverscheurende ontknoping. En voor de hele film eigenlijk. Een gevoelig (semi)meesterwerk dat naar de keel, het hart en de ziel grijpt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray