Zoeken

Law Abiding Citizen

  • Cinevision.be/nl quoteert Law Abiding Citizen met een 2/5
  • Regisseur: F. Gary Gray
  • Cast: Gerard Butler, Jamie Foxx, Colm Meaney
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-10-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Law Abiding Citizen"

Oorspronkelijk zou ‘Law Abiding Citizen’ geregisseerd worden door Frank Darabont, en dat zou op papier geeneens zo’n onlogische keuze geweest zijn. Gevangenisrelazen vormen namelijk een officieuze rode draad doorheen de carrière van de regisseur van ‘The Shawshank Redemption’, ‘The Green Mile’ en ‘The Mist’ (waar de karakters in een supermarkt ‘opgesloten’ waren). Dit verhaal van een mastermindkiller, die vanuit zijn cel een stad terroriseert, had op zich dus niet misstaan in dat rijtje. Waarom Darabont er precies de brui aan gaf? Dat is niet geweten, maar dat het ridicule script van ‘Equilibrium’-schrijver Kurt Wimmer er een rol in gespeeld heeft, kan niet anders.

Enter ‘The Negotiator’-filmer F. Gary Gray dan maar, die de meubels tracht te redden met een energieke beeldvoering, die je al van bij de openingsact bij de kladden grijpt. In die brutale startscène zien we hoe het gezin van Clyde Shelton (Gerard Butler) aan flarden wordt geschoten; enkel hij overleeft de aanval. Wanneer één van de killers na een deal, waar ondermeer zijn eigen advocaat Nick Rice (Jamie Foxx) zijn zegen over gegeven heeft, op vrije voeten is, besluit Clyde in alle stilte een ingenieus plan voor te bereiden waarmee hij finaal het heft in eigen handen zal nemen. Zijn wraaktoorn richt zich niet enkel tot de killers, maar ook tot al wie bij de deal betrokken was...

Gerard Butler amuseert zich kostelijk als verbitterde familieman, die zijn verdriet een plaats tracht te geven door elkeen die het niet zo nauw neemt met de letter van de wet zelf een lesje te leren. Van dat verdriet merk je al snel niets meer, de vigilante-gruwel neemt gauw de bovenhand, en daarin gaat het scenario (en zodoende Clyde die het allemaal uitvoert) erg ver: de manier waarop Butlers personage zich wreekt op één van de moordenaars van zijn familie doet erg denken aan de praktijken van Jigsaw en zijn volgelingen. Op dat moment kan je ‘Law Abiding Citizen’ (op Blu-ray in een ongecensureerde director’s cut) verwerpelijke cinema noemen, op een zeker niveau marcheert het ook als foute fun. Helemaal omdat het opzwepende regiewerk van Gray doeltreffend blijkt.

Wanneer de man echter achter de tralies belandt en van daaruit Nick, de burgemeester en bij uitbreiding de volledige stad in z’n greep houdt, wordt het even vlug potsierlijk en bespottelijk. Bij elke plotbocht neemt scribent Wimmer een alsmaar ruimer loopje met de geloofwaardigheid. Een aanval op een haperend rechtssysteem, een spannende serial killer-thriller met een seriemoordenaar-flik-relatie die herinnert aan die tussen Hannibal Lecter en Clarice Starling of een wraakfilmpje met een hoofdpersoon waarvoor we kunnen supporteren, de makers konden heel wat richtingen uit, maar het resultaat is (zij het nu en dan pittig gekruid) vis noch vlees.

De zeer dubieuze moraal haalt daarenboven elke poging tot kritiek op Vrouwe Justitia onderuit en tussen Jamie Foxx - in Denzel Washington-thinking man-modus - en Gerard Butler wil het niet echt knetteren: vooral niet omdat die geinig schmierende laatste alle aandacht naar zich toetrekt. ‘Law Abiding Citizen’ verdenk je echter best niet van teveel inhoud. De actievolle finale is bovendien vakkundig in beeld gebracht en daar draait het toch allemaal om, of niet? Als no-brainer is dit best geslaagd popcornvertier, al is de kans dat zelfs de weinig veeleisende kijker zich in die gepofte maïs verslikt bij het aanschouwen van de ontknoping niet onwaarschijnlijk. Verstand op nul.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray