Zoeken

Wallander BBC Box 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Wallander BBC Box 2 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Hettie Macdonald
  • Cast: Kenneth Branagh, Sarah Smart, Richard McCabe
  • Genre: Thriller
  • Duur: 270 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-05-2010
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Wallander BBC Box 2"

Stellen dat Groot-Brittannië een lange traditie kent van detectivemysteries, staat gelijk aan beweren dat de aarde 24 uur nodig heeft om één keer rond zijn as te draaien: het is een open deur intrappen. Het mag dus niet verbazen dat de BBC z’n kwaliteitspeurend oog heeft laten vallen op de pageturners van Zweeds thrillerauteur Henning Mankell, wiens 9-delige romanreeks rond speurder Wallander in bepaalde contreien zelfs de magische avonturen van Harry Potter het nakijken geeft in boekenverkooptops.

Het is geen geheim dat de Scandinavische crimi aan populariteit wint. ‘Millennium’ is zonder twijfel één van de titels die dat het afgelopen jaar ondermeer in de hand gewerkt heeft. Maar de Noordelingen hebben nog veel meer lekkers te bieden, getuige daarvan reeksen als ‘The Killing’, ‘Varg Veum’ en uiteraard deze‘Wallander’. Nadat Mankells negen boeken in Zweden verfilmd werden met Rolf Lassgård in de rol van de stuurse aan diabetes lijdende titelfiguur, die zich tegoed doet aan drank en junk food, werden ook twee tv-series gemaakt met telkens dertien nieuwe afleveringen. De tweede BBC-serie, die in mei op dvd verschijnt, betreft echter drie adaptaties van originele romans: ‘Moordenaar Zonder Gezicht’, ‘De Man Die Glimlachte’ en ‘De Vijfde Vrouw’.

Hoofdacteur Kenneth Branagh, die naar verluidt alle boeken op één maand uitlas en hoogstpersoonlijk aan Mankell vroeg of-ie de rol mocht spelen in de BBC-bewerking, is het meest bekend van zijn vele Willem Shakespeare-bewerkingen, waarbij hij vaak niet enkel de hoofdrol voor zijn rekening nam, maar ook achter de camera de touwtjes in handen hield. Zulke verfilmingen laten zich door de band kenmerken als log, zwaar en met veel pathetiek naar het witte doek vertaald. Enige gezwollenheid in z’n acteren was Branagh dus niet vreemd. Wat een plezier om de acteur in ‘Wallander’ krek het tegenovergestelde te zien doen: een ingetogen rol neerzetten, nauw aansluitend bij het koele Scandinavische minimalisme.

Dat maakt ‘Wallander’ (de BBC-versie) een buitenbeentje in de alsmaar uitbreidende canon van hoogstaande Britse misdaadreeksen. Het producerende network had een serie op het oog die zich kon meten met publiekslievelingen als ‘Inspector Morse’ en ‘Prime Suspect’, maar krijgt veel meer dan dat. Niet alleen staat deze policier met Branagh zijn mannetje naast die sublieme series die al lang hun plaatsje in de legende veroverd hebben, door de locaties niet van Scandinavië naar Engeland te verplaatsen, krijgt ‘Wallander’ een heel eigen pigment. Met afleveringen van telkens anderhalf uur kan je ze bovendien rustig als volwaardige speelfilms beschouwen - ook al zijn ze niet zo geconcipieerd.

Kortom, liefhebbers van het betere crimewerk mogen geen seconde twijfelen. Met z’n sterk uitgediepte protagonist - een wandelend enigma bij momenten, maar is dat niet het type karakter dat we het liefst in zulke series zien opduiken? - en strakke plots (rechtstreeks uit de boeken gelicht) is dit speurwerk van het hoogste, diepgaandste en vooral spannendste niveau. Vanzelfsprekend is ook the real deal (het Zweedse origineel) meer dan de moeite, maar wie zijn nagelbijtvoer het liefst in de Engelse taal consumeert, heeft met deze meeslepende bewerking een meer dan waardig alternatief. Goed nieuws voor de fans bovendien: reeks drie staat op dit moment in de steigers en zal naast de drie resterende romans (de eerste drie bevonden zich in box één) ook nog drie nieuwe mysteries bevatten!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray