Zoeken

Carrie

  • Cinevision.be/nl quoteert Carrie met een 5/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Sissy Spacek, Nancy Allen, Amy Irving
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 03-10-2006
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Carrie"

In 1976 maakte de filmwereld voor het eerst kennis met horrorauteur Stephen King. King werd een halfgod in het genre en ‘Carrie’ kreeg al snel een welverdiende klassiekerstatus. Carrie (Sissy Spacek) is een tienermeisje die op school steevast gepest wordt. Ze wordt gemanipuleerd door haar hoogst godvruchtige moeder (Piper Laurie), die haar tevens verbiedt een beroep te doen op haar telekinetische gaven, die ze voor de buitenwereld verborgen houdt. Wanneer de pesterijen haar te erg worden, ziet ze zich echter genoodzaakt toch een beroep te doen op haar speciale begaafdheid om op iedereen wraak te nemen die haar in het verleden beschimpte.

‘Carrie’ is een razend spannende, intense en ongemeen boeiende horrorthriller, onder regie van grootmeester Brian De Palma, die hiermee definitief zijn naam op de filmkaart vestigde. Niet alleen maken we kennis met zijn opmerkelijke vertelkunst - de manier waarop De Palma Kings verhaal in beeld brengt getuigt van waar vakmanschap - ook demonstreerde hij zijn visuele capaciteiten. Dit resulteert in een aaneenschakeling van bloedmooi gechoreografeerde huiverscènes met als top of the bill de bewuste schoolfeestscène, waarin De Palma bovendien één van de mooiste slow motion-scènes in de filmgeschiedenis realiseert.

Het acteerwerk is eveneens indrukwekkend. Zowel Sissy Spacek als Piper Laurie, die vijftien jaar na ‘The Hustler’ op briljante wijze terug aan het acteren sloeg, kregen een Oscarnominatie voor hun opvallende, overtuigende vertolkingen als Carrie en diens conservatieve moeder. Voor de nevenrollen deed de regisseur een beroep op de toenmalige aanstormende jonge garde, waaronder John Travolta, Amy Irving en Nancy Allen. ‘Carrie’ zou niet alleen één van De Palma’s beste films worden, het is tot op heden nog steeds de beste verfilming van een Stephen King-roman. PS: de audities van ‘Carrie’ en ‘Star Wars’ vonden plaats op hetzelfde moment. Oorspronkelijk castten de heren De Palma en Lucas actrices Carrie Fisher en Sissy Spacek respectievelijk als Carrie en Prinses Leia. Als bleek dat Carrie Fisher niet te vinden was voor de naaktscènes in ‘Carrie’, wisselden de twee actrices van rol. Achteraf bekeken een perfecte ruil!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray