Zoeken

Dirty Sexy Money, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Dirty Sexy Money, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Michael Grossman
  • Cast: Peter Krause, Donald Sutherland, Jill Clayburgh, William Baldwin
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 420 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-06-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Dirty Sexy Money, seizoen 1"

Na de Ewings (‘Dallas’) en de Carringtons (‘Dynasty’) zijn er nu de Darlings, een stinkend rijke familie die de hand niet omdraait voor een (politiek) schandaal meer of minder. Ga dus allerminst af op de achternaam, want schatjes lopen er in deze old fashioned soap niet rond. Gelukkig maar. Want de decadentie, de wereldvreemdheid (onuitputtelijke rijkdom blijkt de normaalste zaak op aarde) en het extravagante karakter van de Darling-clan is wat ‘Dirty Sexy Money’ net zo verleidelijk én aantrekkelijk maakt. De jaren ’80 zijn weer helemaal terug!

“Just when I thought I was out... they pull me back in”, liet Michael Corleone optekenen in ‘The Godfather Part III’, maar de quote blijkt ook op te gaan voor het hoofdkarakter in dit familiedrama: advocaat Nick George (Peter Krause uit ‘Six Feet Under’). Wanneer z’n vader Dutch om het leven komt in een vliegtuigongeluk wordt hij benaderd door de Darlings om zich over hun (niet enkel) juridische trubbels te ontfermen. Wat voor Nick de kans was om de banden met de snobistische Darlings voor eens en altijd te verbreken (het overlijden van zijn vader), draait uit op een situatie waarbij hij met zijn neus middenin de in hoofdzaak smerige zaakjes van de welgestelde familie die hij al van jongs af aan kent.

Wie zich afvraagt waar Donald Sutherland de afgelopen jaren uithing: hij staat crimineel sterk te acteren (je zou het ook een schmierkunst kunnen noemen!) als pater familias, een man met macht over zowat iedereen. En vanaf nu dus ook over Nick. Maar die laatste ontdekt dat Tripp (zo heet Donalds personage) lang niet de enige is die z’n invloed wil laten gelden. Zo is er zoon Patrick (William Baldwin), een senator in de dop die z’n politieke carrière gehypothekeerd ziet door een ‘foute relatie’. En Brian (Glenn Fitzgerald), die ondanks zijn onrustige aard een loopbaan als geestelijke ambieert. Maken evenzeer deel uit van de 5-koppige kroost: dochter Juliet (Samaire Armstrong), die ervan overtuigd is dat ze een begenadigde actrice is, dochter Karen (Natalie Zea), die mannen aan de lopende band rond d’r vinger windt, én zoon Jeremy (Seth Gabel), die net zoveel tijd high als helder doorbrengt.

Kleurrijke personages zowaar, die elk van de tien afleveringen die dit eerste seizoen (letterlijk en figuurlijk) rijk is van het nodige pigment voorzien. Akkoord, je kan de reeks van een zekere fragmentarische structuur beschuldigen (vaak worden miniplotarkjes binnen dezelfde aflevering ‘opgelost’), maar toch zijn er genoeg grote verhaallijnen die het allemaal netjes in elkaar doen klikken. Dat de speurtocht van Nick, die poogt uit te vissen hoe zijn vader precies het leven liet, aan het eind nog niet ten einde is, onderstreept bovendien dat de makers bepaalde plotdraden meerdere seizoenen wilden laten overspannen. Op een klik met de karakters hoef je echter niet zitten wachten, want die blijft uit. Maar dat vormt allerminst een probleem.

‘Dirty Sexy Money’ toont een wereld die mijlenver van de onze staat (tenminste, voor het gros van de Lage Landers zal dat zeker zo zijn), maar precies daarom is het leuk om er als ware we een gluurder inkijk in te kunnen krijgen. De door de band ‘onsympathieke’ karakters bieden stof tot tal van komische, dramatische en surreële situaties om het tempo zeven uur lang hoog te houden. En het acteerspel is zonder uitzondering op niveau. Ondergewaardeerd deed dit - korte - eerste seizoen het over de plas toch goed genoeg om zender ABC een tweede (tegelijk laatste) te doen bestellen. Een instant guilty pleasure.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray