Zoeken

Dim Sum Funeral

  • Cinevision.be/nl quoteert Dim Sum Funeral met een 2/5
  • Regisseur: Anna Chi
  • Cast: Russell Wong, Ling Bai, Talia Shire
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-05-2010
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Dim Sum Funeral"

‘Dim Sum Funeral’ vindt niet meteen de warme sake uit. Verhalen over families en/of vriendengroepen die samenkomen naar aanleiding van een schielijk overlijden is haast een genre op zich geworden. Zo was er ondermeer ‘The Big Chill’ in de jaren tachtig, ‘Orphans’ in de jaren negentig en ‘Death At A Funeral’ in de jaren nul. Vaak kwamen die films op hetzelfde neer: tussen het rouwen door komen de persoonlijke problemen van de hoofdpersonages aan bod, en tegen het einde van de film zijn ze meestal netjes opgelost.

Maar we geven grif toe, we stellen de zaken misschien iets te simplistisch voor. Alsof je maar op een paar knopjes hoeft te drukken om zo’n film te maken. Dat het toch niet zo simpel blijkt, bewijst deze ‘Dim Sum Funeral’, dat zichtbaar mee tracht te liften op de populariteit van deze dramedy-vorm, maar nooit de subtiliteit van ‘The Big Chill’, het surrealisme van ‘Orphans’ of de humor van ‘Death At A Funeral’ - elk op hun manier een vaandeldrager - weet te benaderen. Wat overblijft, is een tv-drama dat noch nasi noch bami is. De voorspelbare privéproblemen van de personages, de fletse vertolkingen, de stoffige regie, kies zelf maar wat je het meest tegen de borst stoot.

Wanneer de mater familias van een Chinees-Amerikaanse familie haar laatste adem uitblaast, informeert haar oude huishoudster (‘The Godfather’- en ‘Rocky’-ster Talia Shire op d’r oude dag) vrienden, kinderen en kleinkinderen over dit verlies. En over de wens van de overledene om een rituele begrafenis die maar liefst zeven dagen duurt. De ideale tijd voor de nabestaanden om onderwijl ook even de eigen problemen uit te klaren - krèk wat moeder in gedachten had.

Het is echter al vanaf dag één duidelijk dat we nooit meer dan een oppervlakkige kijk in de traditioneel gehavende zielen van de personages mogen verwachten. De trubbels overstijgen nergens de clichés: een lesbisch koppel dat graag een kind wil, een vrouw die over de dood van haar kind heen tracht te raken, een man die zijn huwelijk poogt te herstellen, etc. ‘Dim Sum Funeral’ heeft iets van een soap. Na anderhalf uur heb je dan wel alle antwoorden (en we waarschuwen je meteen voor een potsierlijke twist in de staart, die eerder plaatsvervangende schaamte dan oprechte emoties zal losweken), maar de makers staan niet echt met hun voeten in de realiteit. Wat toch wél belangrijk is als je een doorleefd drama op poten wil zetten.

Ook de acteurs weten zich nauwelijks raad met het materiaal dat ze nooit overtuigend tot leven wekken. De enige waarvoor we nog enigszins de lans zouden willen breken, is Bai Ling - ooit nog advocate van Richard Gere in thriller ‘Red Corner’, maar haar carrière heeft nooit echt de vlucht genomen die voor haar uitgestippeld leek. In ‘Dim Sum Funeral’ zorgt ze bijtijds voor een welgekomen komische nooit. Echt grappig is het scenario dan wel niet, Lings natuurlijke aanleg voor humor onderstreept dat je met een getalenteerde cast al een heel eind weg bent.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray