Zoeken

Phantasm II

  • Cinevision.be/nl quoteert Phantasm II met een 3/5
  • Regisseur: Don Coscarelli
  • Cast: James LeGros, Reggie Banister, Angus Scrimm
  • Genre: Horror
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-05-2010
  • Distributeur DVD: Living Colour Entertainment
Bekijk de cover van de film "Phantasm II"

Begin jaren tachtig mocht Don Coscarelli van toenmalig distributeur AVCO Embassy een sequel draaien op zijn horrorculthit ‘Phantasm’ uit 1979. Een aanbod dat Coscarelli afsloeg: enerzijds omdat hij naar eigen zeggen geen inspiratie had voor een vervolgfilm, maar uiteindelijk vooral omdat hij de kans kreeg om de sword and sorcery-prent ‘The Beastmaster’ aan zijn portfolio toe te voegen.

Een initiële weigering die niet kon verhinderen dat er uiteindelijk toch vier ‘Phantasm’-films het daglicht zagen. In 1988 mocht Coscarelli van Universal The Tall Man en zijn leger van zombiedwergen van stal halen voor ‘Phantasm II’. Zij het onder strikte voorwaarden. Het was Universal niet ontgaan dat de eerste ‘Phantasm’ niet meteen uitblonk in narratieve coherentie. En de studio wou vooral/uitsluitend investeren in een duidelijke en makkelijker te volgen horrorprent die in de lijn lag van de succesvolle ‘A Nightmare On Elm Street’-reeks (in 1988 was Freddy Krueger al aan zijn vierde uitstapje toe). Coscarelli moest dus met een lineaire plot voor de dag komen, indien hij zijn film ooit gefinancierd wou zien.

Een opdracht die trouwens redelijk is geslaagd, getuige de synopsis die zich in een zinnetje laat samenvatten: de twee overlevenden uit de eerste film gaan in ‘Phantasm II’ zelf op jacht naar The Tall Man die nog steeds volop dode zielen ronselt. Het warme water werd hiermee geenszins uitgevonden, maar de distributeur kreeg wat het wou: een toegankelijk (en makkelijker te promoten) vervolg op een warrige semi-horrorklassieker.

De eis om een duidelijk verhaal was trouwens niet de enige ‘te nemen of te laten’-voorwaarde die Coscarelli kreeg. Hij werd eveneens verplicht om een vrouwelijk personage in de plot op te nemen. En hij kreeg geen carte blanche om de hoofdrolspelers van de vorige prent opnieuw te casten. Reden: die acteurs waren totaal onbekend, en hadden ook geen enkele film meer gemaakt na ‘Phantasm’. Voor Bill Thornbury was dit niet meteen zo’n probleem, daar zijn personage niet meedeed in de sequel (hij zou wel terug opduiken in ‘Phantasm III’ en ‘Phantasm IV’). Voor Reggie Bannister en A. Michael Baldwin wel, daar zij ditmaal de spil van het scenario vormden. Coscarelli kon Universal overtuigen om beide acteurs toch auditie te laten doen en haalde zo voor de helft zijn slag thuis. Bannister mocht blijven, Baldwin werd vervangen door James LeGros, die daarmee zowaar zelfs het broekje Brad Pitt versloeg die ook voor de auditie was komen opdagen. Uiteindelijk mocht Baldwin toch (net als Bannister) opnieuw opdraven in de volgende twee ‘Phantasm’-films.

Universals inbreng zorgde er eveneens voor dat ‘Phantasm II’ stukken beter oogt dan de voorganger uit 1979. Door het grotere budget kon Coscarelli de dodelijke bokkensprongen van The Tall Man stofferen met meer geslaagde visuele en make-upeffecten. Zo kreeg de Silver Sphere uit de eerste prent kreeg een upgrade naar de Golden Sphere, uitgerust met een laser en andere opties die garant staan voor een bloederig spoor van dood en vernieling. Waardoor het meteen het hebbeding van de reeks werd. Het uiteindelijke budget van ‘Phantasm II’ bedroeg 3 miljoen dollar, wat het tot de duurste van het kwartet zou maken. Al blijkt dat prijskaartje relatief, als je weet dat deze film de goedkoopste is die Universal Pictures in de jaren tachtig produceerde.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray