Zoeken

She's Out Of My League

  • Cinevision.be/nl quoteert She's Out Of My League met een 3/5
  • Regisseur: Jim Field Smith
  • Cast: Jay Baruchel, Alice Eve, T.J. Miller, Krysten Ritter
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum: 16-06-2010
  • Distributeur: UPI
Bekijk de cover van de film "She's Out Of My League"

De schrijvers van de onderschatte sex comedy ‘Sex Drive’ (what’s in a name?) zijn terug met ‘She’s Out Of My League’, een prettig charmante romantische komedie die een voorspelbaar boy meets girl-verhaaltje opluistert met innemende personages, geslaagde gags en genreconventies die op hun kop worden gezet. Zo is het de girl die jacht maakt op de boy én bovendien gaat het om een heel vriendelijke meid zonder ook maar één gemeen bot of slechte bedoeling in haar lijf. Dat kan dus niet anders dan een lieve en frisse romcom opleveren.

De mooie Britse Alice Eve (‘Crossing Over’) kruipt in de huid van de blonde eventplanner Molly, die haar iPhone vergeet bij de incheckcontrole, waar luchthavenbeambte Kirk (Jay Baruchel) hem vindt. Dat is het moment waarop het leven van de sullige loser voor altijd zal veranderen. Zo blijkt Molly geïnteresseerd in de sjofele Kirk, dit tot grote verbazing van zijn raadgevende vrienden, gestoorde familie en... hemzelf. Je kan je toch niet voorstellen dat een perfecte 10 - zoals Kirks makker Stainer (T.J. Miller) Molly omschrijft - zich aangetrokken kan voelen tot een modale 5? Het is dus maar de vraag of de romantische relatie een lang lot beschoren is.

Origineel is ‘She’s Out Of My League’ niet; de scenaristen tappen uit welbekende vaatjes. De relatie tussen Kirk en z’n maten doet denken aan de bromances van Judd Apatow (‘Knocked Up’ of ‘The 40 Year Old Virgin’ zijn nooit veraf), de losgeslagen hillbilly-familie is zo weggelopen uit een komedie van de Farrelly’s, de (eerder sporadische) seksgetinte moppen hadden evengoed aan het brein (nou, ja) achter de ‘American Pie’-films ontsproten kunnen zijn (een ejaculatie- en scheerscène zijn daar juiste voorbeelden van) en het verhaal van een weinig zelfverzekerde tiener/twintiger die simpelweg iets meer in zichzelf moet geloven, gaat al terug tot in de jaren tachtig (ondermeer de tienerkomedies van John Hughes).

De casting is echter king bij een film als deze, en op dat vlak scoort dit debuut van de Britse filmmaker Jim Field Smith (zijn volgende, ‘Butter’ met Jennifer Garner, belooft een opmerkelijke indie te worden) goede punten. Baruchel schittert als de klunzige underdog, terwijl Eve van haar blonde beauté meer weet te maken dan het eendimensionale lustobject dat dergelijk karakter doorgaans belichaamt. Door de intrinsieke charme van de hoofdpersonages is het niet moeilijk met hun romance mee te leven. Bij de antagonisten valt vooral T.J. Miller op als de in een Hall & Oates-coverband spelende Stainer, wiens relatiewaardeschaal niet altijd blijkt te kloppen, zo ontdekt hij zelf.

Op enkele smakeloze uitschuivers na is ‘She’s Out Of My League’ formulecinema met het hart op de juiste plaats. Het feit dat de scenaristen moeite doen om aan bepaalde vastgeroeste patronen een nieuwe invulling te geven, laat bovendien een verkwikkende indruk. Zoals wel vaker komt tevens dit romantisch schouwspel aan zijn eind op de luchthaven: de conclusie mag dan wel al dezelfde zijn, het tafereel dat eraan voorafgaat, kleurt deze voorspelbare finaal net iets anders (en grappiger) in. Een doodbrave flashback naar de jaren ’80 dus, die liefhebbers van romcoms voor mannen én vrouwen (dit is géén typische chick flick) niet mogen missen. Geen perfecte 10, maar beslist een 7 mét groeipotentieel. Uitstekend vermaak.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray