Zoeken

About Last Night... (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert About Last Night... (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Edward Zwick
  • Cast: Rob Lowe, Demi Moore, James Belushi, Elizabeth Perkins
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-06-2010
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "About Last Night... (Blu-ray)"

Romantische komedies uit Hollywood leveren meestal geen spiegel van de realiteit op, maar er zijn uitzonderingen. ‘About Last Night...’ oogt misschien als een dertien-in-een-dozijn-romcom, dit uit 1986 stammende regiedebuut van latere bombastfilmer Edward Zwick (‘Glory’, ‘Defiance’) vat de koe herkenbaar bij de horens. Geen sprookjesromantiek, maar wél echte emoties, groeipijnen en grappen. Ja, af en toe kan je met weemoed terugkijken naar die foute, maar soms ook rake jaren ’80.

Dat deze slice of twen life een kind van zijn tijd is, bewijst alleen nog maar de cast. De tegen zijn imago in gecaste Rob Lowe was medio jaren tachtig op het toppunt van zijn loopbaan (vandaag lukt het hem amper een hoofdrol te versieren), terwijl zijn tegenspeelster Demi Moore aan de weg timmerde. Een jaar nadat ze deel uitmaakten van de Brat Pack-prent ‘St. Elmo’s Fire’ geven ze gestalte aan twee jonge (en knappe) twintigers die door cupido aan elkaar worden gekoppeld: Danny en Debbie. Ze leren elkaar kennen bij een baseballwedstrijd waar hij aan deelneemt en zij als toeschouwer aan de kant toekijkt. Wanneer ze elkaar diezelfde avond andermaal tegen het lijf lopen in het lokale singlescafé spat de vonk over.

Op dat moment is ‘About Last Night...’ hoop en al een goed kwartiertje bezig en toch hebben de tortelduiven met dienst elkaar al gevonden. En hebben ze ondertussen ei zo het meest romantische ogenblik van hun nog maar pas ontluikende relatie beleefd (de scène met de koptelefoons). Het punt waar de meeste genregenoten anderhalf uur lang naar toewerken, is hier slechts een tussenstop. Wat er vervolgens gebeurt, is minstens zo interessant, zoniet boeiender. De twee kunnen onmogelijk langer ontkennen dat ze het voor elkaar voelen vlinderen: samenwonen is een logisch vervolg, maar zijn ze er wel klaar voor?

Als je het aan Bernie (James Belushi) en Joan (Elizabeth Perkins) zou vragen, zeggen die zonder twijfel “nee”. Respectievelijk de beste vriend van Danny en de roommate van Debbie staan die niet te springen wanneer ze hun vaste compagnon dreigen kwijt te raken. Nodeloos te zeggen dat de meeste (nu en dan aangebrande, zij het nooit echt vulgaire) humor van deze twee karakters komt, die elkaar - om het helemaal compleet te maken - maar moeilijk kunnen luchten. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze zoveel met elkaar gemeen hebben. Vooral Belushi maakt als Bernie, die vrouwen als lustobjecten beschouwt, een goeie beurt. Vanaf de grappige anekdote die hij in de openingsscène vertelt, weet je het al: op zijn komische timing valt niet af te dingen. Dat de oneliners die hij aan honderd in het uur uitspuwt bovendien knetteren, zal er ook wel voor iets tussenzitten.

Niet verwonderlijk overigens dat de dialogen zo knapperig klinken: ze zijn afkomstig uit de tekstverwerker van legendarisch scenarist David Mamet, op wiens succesvolle toneelstuk ‘Sexual Perversity In Chicago’ (dit zou normaliter ook de titel van de prent moeten geworden zijn) ‘About Last Night...’ gebaseerd is. Blijkbaar is hij tevens op de hoogte van wat er reilt en zeilt in de hersenpan van twintigers, want op geen enkel moment doen de tragikomische dan wel romantische verwikkelingen onrealistisch aan. Je zou het zelfs banaal kunnen noemen wat de karakters overkomt. Maar net die banaliteit (bijgevolg herkenbaarheid) maakt dat je deze eighties classic moeiteloos in je hart sluit.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray