Zoeken

Hellraiser Cube

  • Cinevision.be/nl quoteert Hellraiser Cube met een 2/5
  • Regisseur: o.a. Clive Barker
  • Cast: Andrew Robinson, Doug Bradley, Sean Chapman
  • Genre: Horror
  • Duur: 720 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-05-2010
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Hellraiser Cube"

Omdat horrorschrijver Clive Barker niet tevreden was over de manier waarop regisseur George Pavlou zijn boeken ‘Transmutations’ en ‘Rawhead Rex’ naar het witte doek had vertaald (gezien Pavlou erna nooit nog een film gedraaid heeft, was blijkbaar niemand écht opgezet met het eindresultaat), besloot de huiverauteur zijn roman ‘The Hellbound Heart’ zelf te verfilmen; met succes. ‘Hellraiser’, zoals de pelliculeversie kwam te heten, groeide uit tot een classic in het horrorgenre, daarmee een waaier aan vervolgfilms creërend. Maar geen enkele van die vervolgen wist het origineel uit 1987 te evenaren.

Ondanks het non-constante niveau van de verschillende franchiseafleveringen is deze verzamelbox met daarin alle acht ‘Hellraiser’-films wel een aanrader voor de die hard gruwelfan, én voor de liefhebber van speciale verpakkingen. Zo huizen de acht schijfjes in een aardig vormgegeven kubus die - wat had je gedacht? - herinnert aan de cube die in de eerste prent (en enkele volgende) centraal staat. En wees gerust: het openvouwen van deze box zal, in tegenstelling tot in de film zelf, geen gruwelijke helletocht veroorzaken. Au contraire, voor wie zich graag laat verleiden door bloody fun, kan het op zijn best zelfs onbegrensd genot opleveren.

Hoewel, echt onbegrensd is de kwaliteit van de ‘Hellraiser’-serie niet. De eerste film, waarin Frank Cotton aan de Cenobites (met leider Pinhead) kan ontsnappen wanneer zijn broer Larry (Andrew Robinson) bloed morst op exact de plaats waar Frank een mysterieuze puzzelbox opende, zodoende de poort naar de wereld van de Cenobites ontsluitend, staat garant voor een boel cheap thrills, die 23 jaar na datum wel een coup de vieux hebben opgelopen - niettemin zonder aan gruwelgenot in te boeten. Zelfs de obligate sequel (‘Hellbound: Hellraiser II’ uit 1988), waarvoor Barker de regie uit handen schonk aan Tony Randel, raakt nu en dan de juiste huivervibe. Maar vanaf dan gaat het steil bergaf.

“I firmly believe that a story is only as good as the villain”, is één van Barkers vele uitspraken, maar helemaal waterdicht is ze niet. Ironisch genoeg wordt ze onderuit gehaald door het leeuwendeel van de ‘Hellraiser’-vervolgen. Niemand die kan beweren dat Pinhead (een naam die een fanboy er aan gaf en die door Barker pas vanaf deel twee werd overgenomen!) geen uitstraling heeft. Maar wanneer de verminkte Cenobite in de latere reeksaanvullingen niet meer blijkt dan een infernotegenhanger van Jason Voorhees en/of Freddy Krueger die onschuldige slachtoffers eist (daar waar-ie in de eerste twee films een mythische figuur was wiens ‘acties’ enigszins gemotiveerd konden worden), verliest hij veel van zijn uitstraling. En de franchise met hem.

Interpreteer de twee sterren die boven deze bespreking fonkelen dus vooral niet verkeerd. Geenszins valt de klassiekerstatus van ‘Hellraiser’ (en bij uitbreiding zijn eerste follow-up, die verhaalgewijs ook aansloot bij zijn voorganger) te ontkennen, maar als totale serie heeft hij te lijden onder dezelfde euvels als het gros van zijn collega-horrorreeksen: eentonigheid gaat domineren en de bad guy boet in aan kracht. Al is een legendestatus voor Pinhead (acht films lang vertolkt door Doug Bradley; de enige verwezenlijking op diens palmares) niet te negeren. Kortom, met de eerste twee heb je in principe voldoende, maar als fan is het zeer moeilijk om deze uitgave zomaar naast je neer te leggen. De kubus is immers voor hen ontworpen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray