Zoeken

Red Sonja (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Red Sonja (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Richard Fleischer
  • Cast: Brigitte Nielsen, Arnold Schwarzenegger, Sandahl Bergman
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 89 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 27-05-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Red Sonja (Blu-ray)"

“Wanneer mijn kinderen lastig doen, dreig ik ermee hen te straffen door ze tien keer na elkaar naar ‘Red Sonja’ te laten kijken en dan zingen ze snel een toontje lager”, grapte superster Arnold Schwarzenegger over dit uit 1985 stammende zwaardspektakel, dat hij zelf als één van zijn minste films bestempelde. Je kan de voormalige Mister Universe dus geen gebrek aan zelfkritiek verwijten, al kan de uitspraak ook op woede en ontgoocheling gefundeerd zijn. Toen de studio geen heil meer zag in een derde ‘Conan’-avontuur (zeker niet nadat deel twee door pers en publiek uitgefloten werd) besloot producent Dino De Laurentiis voor deze spin-off te gaan met een vrouwelijke lead. Aan Arnold vroeg hij om een bijrol te vertolken (een iets meer uitgewerkte cameo zeg maar) en die stemde in. Naar verluidt kon die er echter niet mee lachen toen bleek dat hij top billing had gekregen.

Terecht, want niet hij, maar de tot dan enkel als fotomodel bekende Deense Brigitte Nielsen is de eigenlijke ster van de film als Red Sonja, een personage gedreven door één van de oudste motieven in de actiecinema: wraak. Wanneer de op macht beluste (zijn ze dat niet allemaal?) koningin Gedren (Sandahl Bergman, die in ‘Conan The Barbarian’ nog Arnie’s love interest vertolkte en de rol van evil Queen verkoos boven de titelrol) Sonja’s familie uitmoordde en er met een krachtige talisman vandoor is, besluit ze op pad te gaan om haar dierbaren te vergelden. Ze vindt een onverwachte (en onverhoopte) bondgenoot in de vorm van Kalidor (Schwarzenegger).

Net zoals het personage Conan is ook Red Sonja aan het brein van auteur Robert E. Howard ontsproten. De Xena-avant-la-lettre vertoont dan ook niet toevallig veel gelijkenissen met de getalenteerde zwaardtovenaar die Schwarzenegger begin jaren ’80 tweemaal neerzette. En in ‘Red Sonja’ tevens nog een derde maal, ook al luistert zijn karakter hier naar een andere naam. Maar Kalidor staat zonder enige discussie in de schaduw van Red Sonja, wiens missie centraal staat. Ergo: anderhalf uur lang is het uitkijken naar de aangekondigde cat fight tussen het titelkarakter en de kwade heerseres, die vanzelfsprekend gestraft zal worden.

Origineel is ‘Red Sonja’ zeker niet, maar wie in is voor een potje ouderwets eighties-actieplezier zal hier beslist zijn/haar hart mee kunnen ophalen. De gedateerde duels hebben de tand des tijds niet eenvoudig doorstaan, maar die ouderwetse look en de voor hun tijd best aardige effecten (denk ook aan films à la ‘Krull’, ‘The Neverending Story’ en uiteraard de ‘Conan’-s) herbergen nog altijd voldoende charme. Wat mede gezegd kan worden van de ‘foute’ interpretaties van Nielsen en Schwarzenegger, die elkaar overigens waard zijn wat betreft een eigengereide uitspraak van de Engelse taal (zij is Deense, hij Oostenrijker). Mooi volk wel in de bijrollen: karakteracteur en veelal bad guy-vertolker Paul Smith (‘Midnight Express’, ‘Dune’) laat zich van een andere kant zien terwijl ‘Raiders Of The Lost Ark’-nazi Ronald Lacey getypecast is als schurk met dienst (rechterhand van koningin Gedren).

‘Red Sonja’, met een zich heerlijk in de oorschelp nestelende klankband van virtuoos Ennio Morricone, kan je uiteraard geen grote cinema noemen, maar in de sword ‘n sorcery-canon van de jaren ’80 is deze no-brainer wel één van de kwintessentiële voorbeelden. Een debuterende Nielsen - met rode lokken en stoere looks - zou nooit een meer iconische rol vertolken. Cultfilm met hoofdletter C.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray