Zoeken

Criminal Minds, seizoen 4

  • Cinevision.be/nl quoteert Criminal Minds, seizoen 4 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Paul Michael Glaser, Nelson McCormick
  • Cast: Joe Mantegna, Paget Brewster, Shemar Moore
  • Genre: Thriller
  • Duur: 1107 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-06-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Criminal Minds, seizoen 4"

In het ruime segment politieseries is ‘Criminal Minds’ een geval apart. Zo focussen de makers zich veeleer op de misdadiger dan op de misdaad zelf. De FBI-profilers die in deze reeks centraal staan, proberen zich in het hoofd van de crimineel (de titel zegt het al) te verplaatsen om hem/haar finaal een stap voor te zijn. Die andere invalshoek laat zelfs na vier seizoenen nog een verfrissende indruk, al kunnen ook de zeer spannende scripts daar voor iets tussenzitten. 26 (!) afleveringen lang wordt het weer puzzelen en nagelbijten geblazen.

De eerste aflevering trapt af waar de laatste van het vorige seizoen ophield: middenin een strakke episode waarin een explosiespecialist terreur zaait. Deze beklijvende start laat al heel wat goeds vermoeden, en de vele afleveringen die erop volgen, bevestigen dit alleen maar: na een aarzelende opbouw (dit is één van die zeldzame series waarbij het eerste seizoen op het einde van de rit het zwakste blijkt) is ‘Criminal Minds’ meer dan rijp voor een status van semi-classic. Niet in het minst omdat de acteurs stuk voor stuk uitstekend werk afleveren én omdat de makers hen eveneens de kans geven om te schitteren. Voorspelbaar of niet, maar Joe Mantegna blijft onze favoriet.

Een grotere uitdaging dan de speurzaken met de personages mee uitknobbelen, is het aanduiden van een écht centraal karakter. Dat is er namelijk niet, de spots schijnen op het volledige team. Bovendien vinden de scenaristen een uitstekend evenwicht tussen de zakelijke (zijn of haar rol in het grote politionele raderwerk) en private (wat drijven de personages in hun vrije tijd, wat houdt hen bezig) kant van de karakters. Zo krijg je nooit de indruk dat je met lege hulzen te maken hebt, zoals pakweg in ‘CSI’ het geval is, maar toch eisen de nooit vernieuwende, maar ook nergens ongeloofwaardige privé-besognes van de personages te veel de aandacht op. Deels verantwoordelijk daarvoor is het feit dat elke episode op zichzelf een afgeronde case bevat.

Voorts kan dit vierde seizoen terugvallen op heel wat opvallende namen - zowel voor als achter de lens. Het leger acteurs dat aantreedt in bijrollen is om U tegen te zeggen. Zo zal je al vlug in de serie zeker en vast ‘Beverly Hills, 90210’-vertolker Luke Perry spotten, maar ook ‘Seinfeld’-acteur Jason Alexander, ‘Moonlighting’-actrice en jaren ’80-ster Cybill Shepherd en ‘Aliens’- en ‘The Terminator’-ster Michael Biehn maken hun opwachting (die laatste twee zelfs in dezelfde episode). En dan is er nog het talent achter de camera, met als uitschieter Nelson McCormick, op wiens palmares o.a. ‘24’, ‘Prison Break’ en ‘Kidnapped’ prijkt. De aflevering die hij regisseert, is niet toevallig één van de suspenserijkste van het hele seizoen.

Weet dus dat je met ‘Criminal Minds’ een clevere en bij momenten ook zeer donkere policier te pakken hebt, die je zo goed als elke episode (op een toegelaten uitschuiver na) aan het scherm gezogen houdt. Is het belangrijk om de vorige seizoenen achter de kiezen te hebben? Helemaal niet. Het is ontegensprekelijk zo dat het wél helpt om de personages meteen goed te kunnen plaatsen, maar door de vlotte vertelstijl lukt je dat na een paar episodes ook al vrij goed (de focus ligt toch in eerste instantie op de zaak zelf). Door het ontbreken van een écht overkoepelende plotark mist de reeks wel een zekere epische grandeur zoals pakweg ‘Dexter’, ‘The Shield’ of ‘Lost’, maar om je na een drukke werkdag even 50 minuten mee te ontspannen, is dit uitstekend kijkvoer.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray