Zoeken

Bad Boys (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Bad Boys (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Michael Bay
  • Cast: Will Smith, Martin Lawrence, Téa Leoni
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-06-2010
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Bad Boys (Blu-ray)"

Ondertussen weten we dat Michael Bay in bed ligt met de grote jongens - een legende als Steven Spielberg zet om de paar jaar ettelijke miljoenen dollars koud voor ’s mans nieuwste opblaasprojecten; o.a. de ‘Transformers’-films. Maar nog vóór de filmmaker zijn eerste langspeler inblikte, leek hij al voorbestemd voor een roemrijke carrière. In de hoedanigheid van videoclipregisseur voor Meat Loaf, Lionel Richie en Tina Turner reeg Bay de awards aan elkaar en in 1995 werd hij door de Director’s Guild of America gelauwerd als commercieel cineast van het jaar. De reden: een reclameclipje voor bier, waarmee hij eerder dat jaar ook al in Cannes scoorde.

1995 was een erg vruchtbaar jaar voor de loopbaan van de Hollywood-grootverdiener in spé. Toen zette hij namelijk ook zijn eerste stappen in de actiecinema. En of ze hun sporen hebben nagelaten! ‘Bad Boys’, dat vijftien jaar na dato zijn première beleeft op Blu-ray, lanceerde de carrière van Bay in absolute sneltreinvaart en zette terloops ook hoofdacteur Will Smith (wiens rol in eerste instantie weggelegd was voor ‘Coming To America’-komediant Arsenio Hall, maar toen Bay al zappend een aflevering van ‘The Fresh Prince Of Bel Air’ meepikte, veranderde-ie prompt van gedacht) op de kaart als actieheld van de jaren ’90 en ’00.

“I make movies for teenage boys”, heeft de actiegeile bombastcineast al vaker toegegeven in interviews. Dat verklaart veel. ‘Bad Boys’, waarin twee flikken (Martin Lawrence en Will Smith) een bende heroïnegappers trachten op te sporen met de hulp van één enkele getuige (Téa Leoni), laat zich immers kenmerken door een waaier aan infantiele grappen, blitse en hippe actiesequensen die je adrenalinemeter de hoogte in pogen te jagen en onwerkelijke situaties waar enkel tieners zich geen vragen bij zullen stellen. Zo moet de ene flik zich op een gegeven moment uitgeven voor de andere om de getuige voor zich te winnen: oké, maar waarom dat spelletje de volledige film lang volhouden? De humor die eruit voortkomt, is niet alleen totaal ongrappig, ze remt ook de plot af.

Een constante in Bay’s actiefilms is een Afro-Amerikaanse acteur (in het gros van de gevallen een sidekick) die voor de komische noot zorgt. In ‘Bad Boys’ echter is die taak weggelegd voor coprotagonist Martin Lawrence, wiens pogingen tot humor eerder vermoeiend dan hilarisch aandoen. Misschien hadden ze voor deze rol wel Hall moeten casten? Feit is dat de chemie tussen de twee vaak ver te zoeken is, ondanks de vele geïmproviseerde scènes die the final cut haalden. Wanneer Téa Leoni als derde personage prominenter een rol opeist, wordt het er overigens niet beter op.

Toch is ‘Bad Boys’ - zelfs al zou je het op basis van bovenstaande pennenworpen wél denken - géén sof, als wel een hersenloze actieblockbuster die eigen is aan zijn tijd; en die tijd ligt alweer een poos achter ons. De spektakelscènes zijn vanuit die optiek dan ook het interessants. Reeds vroeg in z’n carrière liet Bay z’n actieduivels de vrije loop en dat resulteert in spectaculaire shoot-outs en wilde achtervolgingen (Michael Bay investeerde 25 procent van z’n paycheck in de spetterende climax!) die in tegenstelling tot zijn latere werk echter wél de juiste snaar raakt. En Smith heeft meer dan voldoende charisma om zijn belabberde co-acteur te compenseren. Allerminst een classic, maar wie zweert bij (zelfverklaarde) coole testosteroncinema vindt in deze Blu-ray een waardige aanwinst. Whatcha gonna do?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray