Zoeken

Darkman

  • Cinevision.be/nl quoteert Darkman met een 4/5
  • Regisseur: Sam Raimi
  • Cast: Liam Neeson, Frances McDormand, Larry Drake
  • Genre: Actie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-06-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Darkman"

We geven het grif en met graagte toe: we hebben een boon voor ‘Spider-Man’-regisseur Sam Raimi. En dat al sinds zijn extravagante regiedebuut ‘The Evil Dead’ dat in 1983 door Stephen King de hemel werd ingeprezen als the ultimate experience in grueling terror. Toch is Raimi nooit echt een pure horrorcineast geweest. ‘The Evil Dead’ kwam er hoofdzakelijk omdat de filmgrage Raimi en zijn jeugdvrienden enkel maar een budget konden lospeuteren voor een horrorfilm, en in zijn latere carrière had Raimi steevast evenveel oog voor ingenieus camerawerk als voor de psyche van zijn personages.

Die combinatie kleurt ook het uit 1990 stammende ‘Darkman’, Raimi’s eerste film voor een grote studio. Dat die studio toentertijd Universal werd hoeft niet te verbazen daar Raimi zijn pitch zelf omschreef als een hommage aan de klassieke horrorprenten van die studio. Uiteindelijk kreeg Raimi zo’n 16 miljoen dollar zakgeld ter beschikking om zijn idee uit te werken tot een volwaardige film.

Die kwam er niet zonder slag of stoot. De gulle geldschieter gaf immers niet zomaar carte blanche aan Raimi. Zo kreeg hij geen toestemming om zijn ‘The Evil Dead’-spitsbroeder Bruce Campbell te casten in de hoofdrol, omdat de producerende studio niet geloofde in het appeal van de acteur. Als troostprijs gaf Raimi Campbell dan maar een opvallende cameo cadeau vlak voor de eindgeneriek. Ook Frances McDormand lag aanvankelijk niet goed in de markt, daar Universal de voorkeur gaf aan Julia Roberts of Demi Moore. Ook tijdens het ontwikkelen van het scenario (er werden uiteindelijk twaalf versies geschreven voor de opnames konden beginnen) en de postproductie waren Raimi en Universal het vaker niet dan wel met elkaar eens. Dat het resultaat ondanks alles zo stevig oogt, zegt veel over het talent en de wilskracht van Raimi. Uiteindelijk bracht de film drie keer zoveel op als het productiebudget, en werden er nog twee sequels gedraaid voor de videomarkt.

Synergieën met pakweg ‘The Invisible Man’ of ‘Phantom Of The Opera’ zijn niet ver te zoeken in ‘Darkman’. Ook hier is het hoofdpersonage een in wezen nobel persoon, die door de wetenschap of geweldgeile snoodaards in een monster transformeert, zowel uiterlijk als innerlijk. Pineut van dienst is Peyton Westlake (Liam Neeson), een wetenschapper die werkt aan de ontwikkeling van een kunsthuid die kan helpen om het gehavende lichaam van mensen met brandwonden te herstellen. Helaas is het onderzoek nog niet rond en desintegreert de huid na 99 minuten blootstelling aan licht. Op een niet zo fraaie dag krijgt Westlake in zijn laboratorium het bezoek van de maffiabaas Durant (Larry Drake, destijds bekend als de mentaal gehandicapte Benny uit het begin jaren negentig zeer populaire advocatenserie ‘L.A. Law’). Die is op zoek naar een compromitterend document van Peytons advocatenvriendin Julie, en laat hem voor dood achter nadat zijn acolieten het labo opblazen. Peyton overleeft de aanslag en heeft na zijn herstel maar een doel meer voor ogen: de jacht inzetten op Durand en zijn handlangers en het onrecht wreken dat hem is aangedaan.

Niettegenstaande de bemoeienissen van de studio is ‘Darkman’ uitgegroeid tot vintage Raimi. Let maar op de scène waarin hij zijn broer Ted laat omkomen door hem in een drukke straat met zijn hoofd uit een open rioolgat te houden. Een combinatie tussen speelse gruwel en exorbitante slapstick die Raimi als geen ander beheerst. En die er voor zorgde dat ‘Darkman’ zich als een onvervalste cultklassieker laat omschrijven. Het resultaat is een koele aanrader voor iedereen die zijn superhelden graag de gebaande paden ziet verlaten. Al dan niet slingerend aan een bokkensprongen uitvoerende helikopter.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray