Zoeken

New York, I Love You

  • Cinevision.be/nl quoteert New York, I Love You met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Fatih Akin, Brett Ratner, Shekhar Kapur
  • Cast: Anton Yelchin, James Caan, Andy Garca, Shia LaBeouf
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-06-2010
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "New York, I Love You"

Na de liefdesbrief op pellicule aan de Franse lichtstad (‘Paris, Je T’Aime’) krijgt nu ook The Big Apple zijn eigen lofdicht. Aan het concept is niets gewijzigd: een aantal regisseurs, een mix van jonge wolven en meer gevestigde waarden, kruipen in het regiestoeltje voor een kortfilm waarin zowel de liefde als New York (als uiteraard de liefde vóór New York) centraal staan. Die worden vervolgens samengevoegd en het resultaat is een ode aan de stad uit de titel. En aan cupido die er vanachter elke hoek tevoorschijn kan komen.

Elf filmmakers - waaronder Mira Nair, Fatih Akin, Brett Ratner, Shekhar Kapur en een debuterende Natalie Portman - laten hun licht schijnen op de metropool die al door zoveel (legendarische) regisseurs als decor is gebruikt. Wat kan je daar dan nog aan toevoegen? Het antwoord is niets. Maar ‘New York, I Love You’ wil niet het buskruit uitvinden. Deze mozaïekfilm heeft simpelweg de ambitie om de kijker een kleine twee uur deelgenoot te maken van de stad en z’n vele cultuurverschillen, inwoners of vluchtige passanten. Een plaats waar altijd iets te beleven valt. Waarin vluchtige ontmoetingen schering en inslag zijn. Wanneer je na ‘New York, I Love You’ een vliegtuigticket wil bestellen, heeft de prent z’n doel bereikt. En wees gerust: zin heb je.

Anders dan in ‘Paris, Je T’Aime’, waarin de destijds achttien kortverhalen opgehangen waren aan evenveel arrondissementen en elk op hun beurt een losstaand verhaaltje ontvouwden, zijn de tien segmenten in ‘New York, I Love You’ verbonden door een elfde, dat de tien andere als het ware aan elkaar lijmt. Van echt veel samenhang kan je nog steeds geen gewag maken en de episodische structuur is onvermijdelijk wanneer een contingent filmmakers carte blanche krijgt om hun eigen ding te doen, maar toch levert het de prent een meer coherente uitstraling op. Dat sommige karakters in verschillende verhaaltjes opduiken (al was het maar als figurant) helpt daar ook mee aan.

Even indrukwekkend als het lijstje cineasten dat achter de schermen de amoureuze New Yorkse touwtjes in handen hield, is de waaier aan (grote) sterren dat in dit superproject zijn opwachting maakt. Zo zien we o.a. Shia LaBeouf als bellboy die een wel heel bijzondere tête-à-tête beleeft met een voormalige operaster (Julie Christie). Of Anton ‘Star Trek’ Yelchin, die door een apotheker (James Caan) aan z’n gehandicapte dochter (Olivia Thirlby) gekoppeld wordt wanneer hij wanhopig op zoek blijkt naar een prom date (wellicht het mooiste verhaaltje uit de hoop). Of Eli Wallach en Cloris Leachman als een bejaard koppel dat elkaar in feite ondanks alles niet missen kan. Of Hayden Christensen als een zakkenroller die de passie vloeit gloeien na het zien van een foto. Of Orlando Bloom die een telefoonromance beleeft met Christina Ricci.

‘New York, I Love You’ is opgebouwd uit vluchtige ontmoetingen. Korte impressies van een stad die altijd in beweging is. Tijd voor diepgang is er niet, maar ondanks de weinig uitgewerkte karakters gaat het dieper dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Een film die je al van bij zijn openingsscène bij de lurven grijpt en je net geen twee uur lang amuseert, charmeert, ontroert, verwarmt en oprecht raakt. Een levendig en ook kleurrijk pamflet, dat zijn wereldstad alle eer aan doet. Op dus naar Shanghai, Jerusalem én Rio De Janeiro, die zich de komende jaren aan gelijkaardige cinefiele lofzangen mogen verwachten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray