Zoeken

Cashback

  • Cinevision.be/nl quoteert Cashback met een 3/5
  • Regisseur: Sean Ellis
  • Cast: Sean Biggerstaff, Emilia Fox, Shaun Evans
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum: 17-01-2007
  • DVD: 09-07-2008
  • Distributeur: BrunBro Films
  • DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Cashback"

Je kent ze wel, die ‘verstand op nul’-jobs waarbij je hele dagen lang hetzelfde doet en het gevoel krijgt alsof je werk helemaal niks wezenlijks bijdraagt. Talloze mensen verkeren in zulke situatie en het beste wat je kan doen om de werktijd sneller te laten passeren, is waarschijnlijk dagdromen. Je bent wel aan het werk, maar met je gedachten zit je al bij het feestje van de volgende avond of de citytrip van het aankomende weekend. Dergelijk gedrag is bovendien prima camoufleerbaar, aangezien je job zo weinig uitdagend is dat het niet eens opvalt dat je jezelf mentaal op een volledig andere plaats bevindt. In ‘Cashback’, waar alle hoofdpersonages werkzaam zijn in de lokale supermarkt, worden andere trucjes aangeleerd om de tijd sneller te laten vooruitgaan. We hebben onze twijfels bij de effectiviteit van de methodes, maar als bronmateriaal voor een anderhalf uur durende Britse zoetsappige romantische komedie zijn ze uitermate geschikt.

Ben (Sean Biggerstaff) heeft net z’n relatie stopgezet, maar pas na een heuse scheldpartij van z’n voormalige geliefde beseft hij wat hij gedaan heeft. Hij kan ’s nachts niet meer slapen en denkt voortdurend aan de gelukzalige momenten die ze samen beleefden. Om z’n zinnen te verzetten besluit hij een nachtjobje te aanvaarden als rekkenvuller. Twee van z’n collega’s houden zich bezig met allerhande wilde fratsen en dito stunts en scheppen er bovendien een duivels genoegen in om de shampooflessen, die zich reeds in de winkelkarretjes van enkele nietsvermoedende dames bevinden, te vervangen door vibrators. Een andere collega waant zich de nieuwe Bruce Lee en z’n baas denkt dat hij de aanvoerder is van een gladiatorkuil. De enige min of meer normale uit het gezelschap is de charmante caissière, waarmee Ben al snel een goede relatie opbouwt. Zelf heeft Ben overigens een heel originele manier om de tijd te doden; hij stelt zich voor dat de tijd stilstaat en dat hij de mensen eindeloos lang kan observeren en tekenen - jawel, onze pseudo-held is ook een amateurkunstenaar.

Debuterend regisseur Sean Ellis maakte enkele jaren geleden reeds een erg succesvolle kortfilm over dit onderwerp, maar de verwachtingen waren toch niet geheel hooggespannen voor z’n eerste langspeler. Iedereen vermoedde immers dat Ellis de frisheid en scherpte van z’n twintig minuten durende verhaal niet zou kunnen uitspannen over een anderhalf uur durende prent. Mispoes. ‘Cashback’ uitroepen tot een meesterwerk zou natuurlijk te veel eer zijn, maar het is toch al een hele tijd geleden sinds we nog zo’n leuke en oprechte romantische komedie op ons netvlies gebrand kregen. Ja, naar het einde toe dreigt de film te vervallen in de ietwat verwachte genreclichés, maar het sfeertje is zo uniek en de oprechtheid is zo vertederend dat we dit meer dan graag door de vingers zien. Leuke vertolkingen, een toffe soundtrack en een origineel uitgangspunt, dat niet louter op een gimmick-niveau blijft steken. Heerlijk filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray