Zoeken

Wizards Of Waverly Place, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Wizards Of Waverly Place, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Fred Savage, Joe Regalbuto, Bob Berlinger
  • Cast: Selena Gomez, David Henrie, Jake T. Austin
  • Genre: Komedie
  • Duur: 460 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-06-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Wizards Of Waverly Place, seizoen 1"

Harry Potter maakt school. In de boekhandel, waar sinds het overrompelend succes van J.K. Rowlings geesteskind de schappen worden overspoeld met tienervriendelijk magisch proza. Op het witte doek, waar heel wat van dat proza in (niet altijd even betoverende) filmbeelden wordt gegoten. En sinds 2007 heeft ook Disney (Channel) een magische kip met gouden eieren in huis. De sitcom ‘Wizards Of Waverly Place’ groeide er immers uit tot een eclatant succes: eind dit jaar gaat het vierde seizoen van start en er is inmiddels zelfs een afgeleide tv-film op de markt.

De toverstaffocus ligt op het Italiaans-Mexicaans gezin Russo. Vader Jerry (David DeLuise, zoon van Dom DeLuise) is een tovenaar, moeder Theresa (Maria Canals Barrera) niet. De drie kinderen Alex (Selena Gomez), Justin (David Henrie) en Max (Jake T. Austin) hebben wel magische krachten, en worden door hun vader verder getraind. Wanneer ze volwassen zijn, moeten ze alle drie deelnemen aan een magische wedstrijd. Wie die wint, wordt de familiemagiër voor de komende generatie, de andere twee verliezen hun krachten.

Een zwaar op de tienerhand lijkende synopsis? Misschien wel, al is daar op het scherm weinig van te merken. ‘Wizards Of Waverly Place’ is immers een brave en politiek correcte sitcom, en de premisse blijkt luchtiger dan een vers uit de oven gehaalde soufflé op een veelbelovende zomerdag. De magie dient vooral om de verhaallijnen te stofferen en niet zozeer om te sturen. Zo worden er dubbelgangers gecreëerd om huisarrest te ontlopen, terugkeerspreuken uitgesproken tot de eerste kus perfect is en elven in boekentassen gesmokkeld om te spieken tijdens examens.
 
Voldemortsiaanse problemen zijn dus niet echt aan de orde van de dag in deze aimabele lachbandavonturen. Hoe verder het eerste seizoen vordert, hoe meer de magie op de voorgrond komt. De tienerfocus (heel wat scènes spelen zich af op een middelbare school of in het winkelcentrum) blijft echter steevast op het voorplan. Niet echt verwonderlijk als je weet dat bedenker van ‘Wizards Of Waverly Place’ Todd J. Greenwald het klappen van de sitcomzweep leerde kennen als scenarist voor afleveringen van onder meer ‘According To Dad’ en ‘Saved By The Bell’ en één van de producenten was van ‘Hannah Montana’, een ander Disney Channel-succesverhaal. Ook de schrijvers/producers zijn geen groentjes: Gigi McCreery en Perry Rein schreven tal van afleveringen voor ‘Friends’ en Vince Cheung en Ben Montanio maakten deel uit van het vaste productieteam tijdens het laatste seizoen van ‘Married With Children’.

De spil van ‘Wizards Of Waverly Palace’ is Selena Gomez. Tijdens de opnames van dit eerste seizoen was ze amper vijftien, intussen heeft ze al een platencontract te pakken en heeft ze een eigen groepje (Selena Gomez & The Scene) opgericht. Of hoe veel tienersterren uit de Disney-stal (het succes van ‘Hannah Montana’ en ‘High School Musical’ indachtig) commercieel cross-overpotentieel genieten. Gesneden koek voor vijftienjarige meisjes en jongens wordt ‘Wizards Of Waverly Place’ voor de oudere meekijker wellicht af en toe iets te zoet. Zeker de overenthousiaste vertolkingen van de jonge cast zijn er nu en dan over. Wie allergisch is aan braaf binnen de lijntjes kleurend familievertier loopt hier dus best met een boog omheen. Wie echter niet vies is van een al bij al origineel gekaderde kruisbestuiving van tiener- en familiesitcomvertier (met een fikse snuif hocus pocus erin gegratineerd) zal deze in hapklare brokken van circa 22 minuten per aflevering gesneden serie best kunnen waarderen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray