Zoeken

Toy Story 3

  • Cinevision.be/nl quoteert Toy Story 3 met een 4/5
  • Regisseur: Lee Unkrich
  • Cast: Tom Hanks, Tim Allen, Michael Keaton
  • Genre: Animatie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-11-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Toy Story 3"

Sequelitis: het is meer dan eens een kwaad zeer. Hoofdzakelijk omdat de meeste sequels enkel het levenslicht zien als eerdere films uit de reeks financieel succesvol zijn. Uitstekende of interessante films die zich ook perfect lenen tot een vervolg krijgen die uitbreiding maar zelden als het publiek de geldbeugel dichtgeknepen houdt. Een economische wetmatigheid waar niet echt aan te ontsnappen valt, maar die gelukkig op geregelde tijden ook netjes in de plooi valt. Zoals bij ‘Toy Story 3’ bijvoorbeeld, het meer dan welgekomen sluitstuk voor wat zonder twijfel de beste animatiefilmfranchise is die ooit uit Hollywood is komen rollen.

Zeker omdat Pixar eigenlijk geen derde ‘Toy Story’-film nodig heeft om de valuta te laten binnenstromen. Dusver is er nog geen enkele Pixar-prent die geen brokken maakte aan de kassa, en met titels als ‘Wall•E’ en ‘Up’ bewezen ze dat de inspiratiebron nog lang niet is opgedroogd. Ook al zullen Pixar en Disney ettelijke miljoenen rijker worden door de release van ‘Toy Story 3’, het valt niet te loochenen dat deze film bovenal een labour of love is voor de animatiestudio die nu al vijftien jaar het hoge woord voert. Alsof ze zelf aanvoelden dat het tijd was om de figuren uit hun eerste kaskraker nog eens lieflijk van onder de mottenballen te halen.

Dé reden waarom ‘Toy Story 3’ zich zo liefdevol laat omarmen is ontegensprekelijk het scenario. Een bewijs dat door deze Blu-ray-release eens te meer geleverd wordt, daar die niet kan terugvallen op de 3D-bioscoopeffecten. In de zalen mag er dan wat meer diepte geweest zijn tijdens de actiescènes, zelfs zonder dat effect heb je een film die staat als een huis. Mooi om te zien is het, hoe John Lasseter en co hun geesteskinderen niet zomaar verloochenen of braderen, maar met een prent op de proppen komen die zowel qua sfeer als emoties naadloos aansluit bij de vorige ‘Toy Story’-films. En tegelijkertijd toch nog genoeg originaliteit etaleert om niet versleten te worden als een doordrukje van de eerdere avonturen van Woody en Buzz.

Een slimme vondst is alvast om de reeks tijdsmatig mee te laten evolueren. Andy is inmiddels zeventien en staat op het punt om aan de universiteit te studeren. Niet meteen de plaats om speelgoed uit de kinderjaren mee naartoe te zeulen, en het ziet ernaar uit dat Woody, Buzz en de rest van de bende tussen het vuilnis zullen belanden. Uiteindelijk wordt de nieuwe thuishaven het kinderdagverblijf Sunnyside. Daar is alles echter niet zo zonnig als de naam laat uitschijnen. Het nieuwe speelgoed blijkt immers gereserveerd voor de klauwen van de meest destructieve ukkepukken. Al snel is het voor Woody en Buzz duidelijk dat het klokje nergens tikt zoals thuis. En die thuis is nog steeds Andy’s kamer. Willen ze die ooit nog terugzien, dan moeten ze echter zien te ontsnappen aan het tirannieke speelgoed dat de regels bepaalt in Sunnyside.

‘Toy Story 3’ is een warm weerzien met oude vrienden. Wie geen tranen met tuiten lacht met Buzz wanneer die in Spaanse modus staat, heeft zijn speelgoed te vroeg in de steek gelaten. En wie niet in een deuk ligt bij de romance tussen Barbie en Ken heeft er waarschijnlijk nooit van gehouden. En petje af voor de machtig mooie eindscène die de hele trilogie afsluit als de spreekwoordelijke kers op de taart. Pixar mag ditmaal misschien niet zozeer de technologische lat hoger hebben gelegd, ze tonen zich eens te meer de onbetwistbare meester als het aankomt op het uittekenen van verhalen die zowel jong als oud kunnen lokken, bekoren en ontroeren. Gaat dat zien. En horen, want de stemmencast – Tom Hanks en Tim Allen voorop – is eens te meer in optima forma.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray