Zoeken

The Back-Up Plan

  • Cinevision.be/nl quoteert The Back-Up Plan met een 2/5
  • Regisseur: Alan Poul
  • Cast: Jennifer Lopez, Alex O'Loughlin, Michaela Watkins
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-10-2010
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Back-Up Plan"

Als bonusmateriaal op een dvd of Blu-ray kan een blooper reel zeker een leuk tussendoortje zijn, maar wanneer een film ermee afsluit tijdens de eindgeneriek, dan is er in het gros van de gevallen stront aan de knikker. Negen op de tien gaat het om een komedie (we zien nog niet meteen een Martin Scorsese-thriller of Christopher Nolan-mindfuck met een set bloopers afronden!), en dan veelal eentje die zijn vele gemiste grappen alzo hoopt te compenseren. Het zal je wellicht niet verbazen dat ‘The Back-Up Plan’ er ook één heeft.

Een romantische komedie waarin de beste (en dat is dan nog relatief) jokes komen van een gehandicapte hond en een bejaardenorkestje dat hits als ‘She Drives Me Crazy’ en ‘What A Wonderful World’ in een wel heel bijzonder jasje steekt, die heeft inderdaad zo’n blooper reel nodig om het één en ander goed te maken. Maar helaas. J-Lo heeft dringend een nieuwe hit nodig (ook muzikaal gaat het haar momenteel niet voor de wind), maar wellicht had La Lopez haar terugkeer naar het grote scherm - vier jaar na de niet onverdienstelijke, maar finaal weinig potten brekende thriller ‘Bordertown’ - anders voorgesteld. Ook al maakt ze haar rentree in het genre waarin ze haar grootste financiële successen boekte: de romcom.

Erg romantisch blijkt het relaas van Zoe (Lopez) in eerste instantie echter niet te zijn. Ze is de dertig al voorbij en is nog altijd single, terwijl ze in haar dromen in deze fase van haar leven al getrouwd en moeder zou zijn! Aan dat eerste probleem kan ze op d’r eentje weinig doen, maar om een kind te krijgen, heb je de dag van vandaag geen man meer nodig. Via kunstmatige inseminatie hoopt Zoe moeder te worden, zo niet langer talmend en wachtend op de ware Jacob. Maar wat wil nu precies het toeval? Net op de dag van de ingreep ontmoet ze iemand die Mr. Right erg dicht benadert: kaasverkoper Stan (Alex O’Loughlin). Hoe legt ze hem uit dat ze zwanger is? En zit hij daar wel op te wachten?

Op zich is de pitch niet eens zo onaardig om een standaard romantisch filmpje aan op te hangen, maar de makers lijken wel van elke vorm van ambitie gespeend. Als gevolg levert dat een prent op waarin de clichés elkaar afwisselen, geslaagde grappen even schaars zijn als potentiële ‘nummer 1’-hits op de recentste cd van Jennifer Lopez (of wat denk je van een scène waarin een vrouw tijdens een bevalling nog meer krijst dan de slachtoffers van Leatherface, Michael Meyers en Freddy Krueger tezamen?) én tussen de twee hoofdkarakters geen greintje chemie heerst. Het helpt evenmin dat het personage van Alex O’Loughlin over zo weinig ruggengraat lijkt te beschikken: zo is het gestelde potentieel interessante dilemma (draag ik de vaderverantwoordelijkheden wanneer ikzelf de vader niet ben?) meteen weer van de baan geveegd ten voordele van een nieuwe waaier aan jokes die stuk voor stuk de mist ingaan of romantische situaties die je hart niet sneller doen slaan.

Jennifer Lopez, of: de vrouw wier derrière onderhand bekender is dan haar tronie, zet voorts ook niet meteen een memorabele vertolking neer. In de jaren negentig, toen ze speelde in intellectueel uitdagende projecten zoals ‘Blood & Wine’, ‘Selena’, ‘Out Of Sight’ en ‘U-Turn’, vonden we ze een stuk interessanter. Maar ze doet haar ding en je kan haar daarbij weinig kwalijk nemen. ‘The Back-Up Plan’ is onschadelijke cinema voor een vrouwenpubliek dat er niet om maalt dat alles wat je reeds in andere films zag nog een keertje afgehaspeld wordt binnen anderhalf uur. Het lijkt er dan ook vooral op dat deze film een back-up plan is voor Lopez zelf, om haar tanende carrière een nieuwe injectie te geven. Bij een feminiene fangroep slaagt ze daar met deze film zonder twijfel in.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray