Zoeken

The Imaginarium Of Doctor Parnassus (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Imaginarium Of Doctor Parnassus (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Terry Gilliam
  • Cast: Heath Ledger, Christopher Plummer, Verne Troyer, Lily Cole
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-06-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Imaginarium Of Doctor Parnassus (Blu-ray)"

Het is waar dat een visueel kunstwerk als ‘The Imaginarium Of Doctor Parnassus’, de meest recente oogverblindende worp van eeuwige pechfilmer Terry Gilliam, gebaat is bij een visie in die omstandigheden waarin al die pracht en praal het best tot zijn recht komt. Op een zo groot mogelijk bioscoopscherm? Toch niet! Deze Blu-ray-uitgave in opperste beeld- en geluidskwaliteit biedt immers een waardig alternatief voor de eigen home cinema, die ook als voordeel heeft dat je het beeld af en toe kan stilzetten. Oké, dit klinkt misschien niet als de beste manier om een film te bekijken, maar wedden dat de overkill aan eye candy die fantast Gilliam op zijn oudere dag uit zijn mouw schudt je geregeld zal doen pauzeren? Simpelweg om de tjokvolle beeldencomposities helemaal te kunnen absorberen.

De punten die hij op vormelijk vlak scoort, boet de filmmaker-verhalenverteller achter klassiekers als ‘Brazil’, ‘The Fisher King’ en ‘Fear And Loathing Is Las Vegas’ in op narratief gebied. Of, anders gezegd, de plot overtuigt matig: een krasse knar (de dokter uit de titel) speelt al sinds jaar en dag spelletjes met de duivel - aka Mr. Nick - en één van hun weddenschappen leidde ertoe dat Parnassus het eeuwige leven won. Daar wilde hij echter weer van af en toen sloot hij een pact met als inzet zijn eigen dochter: Parnassus was opnieuw sterfelijk, maar eens zijn dochter zestien wordt, behoort ze toe aan de duivel.

Bij aanvang van ‘The Imaginarium Of Doctor Parnassus’ komt de bewuste verjaardag van Parnassus’ oogappel in zicht; het is een kwestie van een paar dagen. Opnieuw laat de dokter zich verleiden tot een weddenschap. Wie als eerste slaagt om vijf zieltjes te winnen, krijgt dochter Valentina. Het imaginarium (een soort spiegelpaleis waar beeld wordt geboden aan de ongebreidelde, menselijke fantasie) is al een tijdje niet meer zo populair, maar de komst van Tony lijkt daar verandering in te kunnen brengen. Diens overtuigingskracht om mensen in het imaginarium te halen, stemt Parnassus alleszins strijdvaardig.

De rol van Tony gaat de filmannalen in als de allerlaatste van de veel te vroeg van ons heengegane Heath Ledger, van wiens kunnen we slechts een glimp hebben opgevat in de jaren dat hij actief was: pas helemaal op het einde leek hij zich met de allergrootste acteurs te gaan meten. Wat hij doet in ‘The Imaginarium Of Doctor Parnassus’ mag er ook zijn, al moet hij het showstelen wel overlaten aan een echt geweldige Christopher Plummer en een zowaar nog meer sublieme Tom Waits (de scènes tussen de twee zijn pure magie!). En aan Jude Law, Colin Farrell en, vooral, Johnny Depp, die na Ledgers plotse overlijden via een ludieke scenariotruc in de film belandden: ze vertolken Tony in het imaginarium, waar immers toch ruimte is voor fantasie en creativiteit. De grens tussen fictie/fantasie en realiteit is zoals vaker bij Gilliam weer heel dun en het is zeer makkelijk verloren lopen in de chaotisch aandoende, niettemin strak afgelijnde plot.

‘The Imaginarium Of Doctor Parnassus’ is uiteraard verre van een feilloze film, maar als zintuiglijke trip (geef vooral de ogen de kost) mag dit er zondermeer wezen. Het is niet het beste werk van de schilderijcineast, maar wel één van zijn meer entertainende én tegelijk persoonlijke worpen. Of dacht je dat het toeval was dat Parnassus opbokst tegen een systeem waarin de verbeeldingskracht aan impact dreigt in te boeten? Mooie prentkaartcinema.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray