Zoeken

28 Days Later

  • Cinevision.be/nl quoteert 28 Days Later met een 3/5
  • Regisseur: Danny Boyle
  • Cast: Cillian Murphy, Naomie Harris, Brendan Gleeson
  • Genre: Horror
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: 16-04-2003
  • Distributeur: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "28 Days Later"

Na het Amerikaanse filmavontuur ‘The Beach’ keert Brits regisseur Danny Boyle met ’28 Days Later’ terug naar zijn thuisland, waar hij culthits als ‘Shallow Grave’ en ‘Trainspotting’ draaide. Met ’28 Days Later’ brengt de filmmaker een ode aan de horrorfilms uit de jaren zestig, en in het bijzonder aan ‘The Night Of The Living Dead’ van Romero.

In de eerste minuten van de film zien we hoe het infectueuze virus de mensheid besmet. Dan springt de film 28 dagen verder. Jim (Cillian Murphy) wordt wakker in een ziekenhuis. Hij ontdekt dat er niemand anders aanwezig is en besluit het hospitaal te verlaten. Ook de straten zijn leeg. Op zijn wandeling door het eenzame Londen, ontmoet hij Selena (Naomie Harris), die hem de situatie uitlegt. Het virus heeft een groot deel van de mensheid uitgeroeid, zij is één van de weinige overlevenden. Jim en Selena vluchten naar de dichtstbijzijnde legerbasis, weg van de moordende zombies.

’28 Days Later’ begint ijzersterk en houdt deze schimmige toon in zijn eerste deel goed vast. De mysterieuze sfeer van het desolate Londen is door Danny Boyle schitterend in beeld gebracht. De film werd bovendien hoofdzakelijk opgenomen met een handcamera, waardoor de beelden realistischer overkomen. In het tweede deel van de film gooit Boyle zijn opgebouwde spanning overboord om plaats te ruimen voor een climax. Er zijn meer personages en de geheimzinnige sfeer is helemaal verdwenen. Toch is ’28 Days Later’ in zijn geheel geen slechte film. Ondersteund door een knappe soundtrack van John Murphy, zullen wij ons echter vooral de cinematografisch hoogstaande eerste helft herinneren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray