Zoeken

Apollo 13 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Apollo 13 (Blu-ray) met een 5/5
  • Regisseur: Ron Howard
  • Cast: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Ed Harris
  • Genre: Drama
  • Duur: 140 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-07-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Apollo 13 (Blu-ray)"

Ter gelegenheid van zijn vijftiende verjaardag verschijnt ruimteavontuur ‘Apollo 13’ voor het eerst op Blu-ray; elke reden is goed om dit meesterwerk opnieuw onder de aandacht te brengen. Subtiliteit staat normaal niet in het woordenboek van regisseur Ron Howard, maar bij dit beklijvende docudrama laat de cineast van commerciële crowdpleasers als ‘Splash’, ‘Backdraft’, ‘Ransom’, zelfs ‘A Beautiful Mind’ (een film die zó erg naar Oscars viste dat het gênant werd) en ‘The Da Vinci Code’ zich van zijn meest mature kant zien.

Het waargebeurde verhaal van de bijna fatale missie in 1970 heeft een heroïsch kantje waar scriptschrijvers in Hollywood zeer tuk op zijn, maar scenaristencombo William Broyles Jr. en Al Reinert laten zich bij hun bewerking van Jim Lovell’s boek ‘Lost Moon’ niet verleiden tot misplaatst sentiment of andere zijsprongen die de aandacht afleiden van de eigenlijke kern van de zaak: een ruimtereis die net niet faliekant afliep voor de drie astronauten die ze maakten. Toch herbergt deze voor 9 Oscars genomineerde space epic (die in 1995 onterecht de duimen moest leggen voor Academy-slokop ‘Braveheart’) drie invalshoeken. Er is het relaas van de ruimtevaarders, die in de capsule voor de heetste vuren uit hun loopbaan kwamen te staan. De chaos in de controlekamer waarin alles in het werk wordt gesteld om de Apollo 13-crew weer veilig thuis te krijgen, is een tweede. En tot slot schijnt de prent z’n licht op het thuisfront, waar vrouwen en kinderen van de bemanning bang afwachtten.

Howard koos ervoor zo accuraat mogelijk bij de feiten te blijven: het tijdsbeeld weet hij alvast uitstekend te vatten. Een tijd waarin schijnbaar niemand echt wakker leek te liggen van de missie die ruimtevaarders Jim Lovell (spacefreak Tom Hanks, die naar verluidt geen seconde moest nadenken toen hij het voorstel kreeg), Fred Haise (Bill Paxton) en Jack Swigert (Kevin Bacon) - die amper twee dagen voor de lancering de plaats innam van Ken Mattingly (Gary Sinise) omdat die blootgesteld werd aan de mazelen en een risico vormde - ondernamen. Let op de scène waarin Lovells eega Marilyn (Kathleen Quinlan) gechoqueerd vaststelt dat de nieuwsstations de eerste Apollo 13-transmissie geeneens live uitzendt.

Dat verandert echter wanneer duidelijk wordt dat de astronauten nooit op de maan zullen wandelen: ten gevolge van een ontplofte zuurstoftank, waardoor ze schipbreuk in de ruimte leden. Vanaf dat moment toont Howard zich een ongelooflijk thrillercineast. Indrukwekkend hoe hij zonder zich te beroepen op excessen of historische onjuistheden zoveel suspense weet te puren uit een verhaal waarvan iedereen de afloop eigenlijk al van tevoren kent. Hij maakt gebruik van nieuwsbeelden (zie daar, Walter Cronkite!), en baseerde zich op de echte transcripties om de situatie in de spaceshuttle te verbeelden: hij maakt de spanning voelbaar die de betrokkenen destijds ervoeren. Van de drie astronauten over Gene Kranz (Ed Harris), die de leiding over de controlekamer had, tot de families die niets anders konden doen dan duimen en bidden.

‘Apollo 13’ zag al vijftien jaar geleden het levenslicht, maar op basis van de wonderschone beelden die aan je netvlies passeren, zou je dat niet zeggen. CGI stond toen uiteraard nog niet in zo’n vergevorderd stadium zoals dat anno 2010 het geval is, maar toch valt er technisch op deze film niets af te dingen. Dat de Blu-ray-transfer een kwaliteitsprong voorwaarts met zich meebrengt, zit daar wellicht ook voor iets tussen. Kortom, met z’n verbluffende cast (dit is zonder enige twijfel één van de meest indrukwekkende talentensembles uit de filmgeschiedenis), vakkundige mise-en-scène (Ron Howard presteerde nooit beter én dat besefte hij zelf ook toen hij deze film tot zijn persoonlijke favoriet uitriep) en geschiedkundig correcte ontvouwing van één van de meest ademafsnijdende ruimtereizen uit de NASA-historie (dat door deze film de ruchtbaarheid won die ze verdiende) is deze klassieker verplichte kost.

Extra’s (Blu-ray): de twee commentaartracks - eentje van een sappig ratelende Ron Howard, en eentje van Jim en Marylin Lovell (die vertellen hoe ze de feiten zelf beleefden) - zijn al een reden tot aanschaf waard, maar ook de prima gestoffeerde documentaires ‘Lost Moon: De Overwinning Van De Apollo 13’ (58 min.), ‘Conquering Space: De Maan En Verder’ (48 min.) en ‘Lucky 13: Het Verhaal Van De Astronauten’ (12 min.), waarin we meer te weten komen over zowel de filmproductie als het echte ruimteverhaal, zijn meer dan de moeite waard. Een must.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray