Zoeken

Nurse Jackie, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Nurse Jackie, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Paul Feig
  • Cast: Edie Falco, Peter Facinelli, Eve Best, Merritt Wever
  • Genre: Komedie
  • Duur: 360 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-06-2010
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Nurse Jackie, seizoen 1"

Bij tv-zender Showtime zijn ze duidelijk wel tuk op personages met een verborgen kantje. Na ‘Dexter’ (een sympathieke forensisch patholoog blijkt in zijn vrije uurtjes tevens een seriemoordenaar), ‘Weeds’ (een huisvrouw knoopt de eindjes aan elkaar door wiet te versjacheren) en ‘Californication’ (een schrijver kampt niet alleen met een writer’s block, maar ook met z’n seksverslaving) is er nu ‘Nurse Jackie’, met een titelfiguur die zich als een vis in het water zou voelen in voornoemd gezelschap. Ook de serie blijkt qua niveau weinig tot niks te moeten onderdoen.

De zuster die door ‘The Sopranos’-actrice en drievoudige Emmy-winnares Edie Falco vertolkt wordt, kreeg van de New Yorkse verpleegstersassociatie de wind van voren, al begrijp je in eerste instantie niet waarom. Jackie Peyton blijkt immers één van de voornaamste drijvende krachten van de E.R.-dienst waarop ze actief is, een toegewijde rots in de branding die geen enkel heet hangijzer uit de weg gaat én altijd klaar staat voor haar patiënten. “Dokters stellen diagnoses, maar het is de verplegende staf die ervoor zorgt dat patiënten genezen”, laat ze zich zelfs ontvallen. Nee, we begrijpen die New Yorkse zusters absoluut niet!

Of zou het Jackie’s verslaving aan pillen zijn die hen tegen de verplegende borst stoot? Dat ze daarbij rollebolt met apotheker Eddie (Paul Schulze) om aan de nodige pijnstillers te geraken, is misschien onethisch. Haar eigen morele code is dat wellicht ook: zo draait ze er de hand niet voor om mensen te ‘straffen’ wanneer ze meent dat die het verdienen (ze spoelt een oor door in het toilet!). En ook is ze niet op haar mond gevallen: wanneer een vrouw om een zwangerschapstest komt, stuurt ze die subiet wandelen (“Ga naar de apotheker”). Daarenboven houdt ze haar werk- en privéleven strikt gescheiden. Jackie blijkt immers ook getrouwd met de grootste pantoffelheld sinds mensenheugenis en moeder van twee tienerdochters.

Als een volleerde tv-serie gaan humor en drama hand in hand in ‘Nurse Jackie’, maar de reeks slaagt er niet in om zijn sitcomgehalte (clowneske chaos en karikaturale karakters) te ontstijgen. Met twaalf afleveringen van elk een half uurtje is er niet veel mogelijkheid om diepgang aan de personages te schenken of een grote verhaallijn op poten te zetten. Wanneer je de reeks daarop beoordeelt, kan je niet anders dan stellen dat hier de basis gelegd wordt voor een uitstekende comedyserie, die niet meer wil doen dan zijn publiek vermaken. Alle ingrediënten zijn namelijk aanwezig die van een sitcom een goeie sitcom maken: een centraal karakter dat tot de verbeelding spreekt, de nodige al dan niet aangebrande humor in de vorm van ironische oneliners en werkelijk crazy situaties én een waaier aan cartooneske aangevers.

Zorgen samen met Jackie - oftewel een sublieme Edie Falco die tegelijk geloofwaardig een dramascène kan spelen als over een bijzondere komische timing beschikt - voor het mooie comedyweer: Paul Schulze als de farmaceut die een affaire heeft met de hoofdpersoon, Merritt Wever als stagiaire die onder Jackie’s toezicht wordt geplaatst, Eve Best als spitante dokteres én Jackie’s enige échte vriendin én Peter Facinelli als dokter achter wiens charismatische, maar rustige uitstraling heel wat schuilgaat (zoals een seksuele variant van het syndroom van Tourette). Allemaal clichéfiguren, maar toch slagen de acteurs erin om ze geestig tot leven te wekken. Geen instant-classic, maar wel pretentieloos (zwart)komisch hospitaalvertier.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray