Zoeken

The Twilight Saga: Eclipse (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Twilight Saga: Eclipse (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: David Slade
  • Cast: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-12-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Twilight Saga: Eclipse (Blu-ray)"

Net wanneer je denkt dat het einde stilaan in zicht is - ‘Eclipse’ is de adaptatie van het derde boek - onthullen de geldschieters achter deze vampiermelkkoe dat de bewerking van de vierde (tevens laatste) roman twee films zal beslaan. En het gaat allemaal al zo traag vooruit. Hoewel. Ten opzichte van voorganger ‘New Moon’, die de snelheid van een boemeltrein had, beweegt de plot zich in dit derde deel met rassere schreden in de richting van een finale, dit keer wel die naam waardig. We betrapten onszelf er hier en daar zelfs op mee te leven met de zielenroerselen van Bella: kun je nagaan!

Nochtans is er aan haar dilemma niet erg veel veranderd: Edward of Jacob? Die vraag stelt zich intussen twee films, maar het antwoord ligt voor de hand. ‘New Moon’ sloot af met het huwelijksaanzoek van Edward (nog steeds vertolkt door de lijkbleke Robert Pattinson – je vraagt je af waarom er zoveel (tiener)vrouwenharten sneller beginnen te slaan wanneer hij in beeld komt) en in ‘Eclipse’ zien we dat Bella (Kristen Stewart die haar korte coupe camoufleerde met een pruik) daar niet weigerachtig tegenover staat. Maar dreigt ze niet de vampiers en de weerwolven tegen elkaar op te zetten met zulke beslissing? Jacob (Taylor Lautner) trekt uit protest alvast zijn shirt uit.

Wanneer er zich in Seattle een serie bizarre moorden voltrekt, blijkt de lange rivaliteit tussen de twee stammen evenwel bijzaak. Een nieuw vampierleger – onder leiding van de op wraak beluste Victoria (Bryce Dallas Howard) – is in de maak met als enig doel het vermoorden van Bella en om die bloeddorstige clan uit te schakelen kunnen zowel de vampiers als de weerwolven niet anders dan de tanden, excuus, handen (of moeten we zeggen: klauwen?) in elkaar slaan. ‘Eclipse’ werkt anderhalf uur lang toe naar een climax waarbij dat nieuwe leger het opneemt tegen de twee verenigde opponenten van weleer: een in onvervalste adhd-stijl ingeblikte actiescène die er zonder veel moeite in slaagt om je naar het puntje van de stoel te loodsen.

Regisseur met dienst David Slade – elke episode in de ‘Twilight’-saga wordt door een andere cineast ingeblikt – heeft natuurlijk ervaring wanneer het op horror aankomt. Zo maakte hij drie jaar geleden de nagelbijter ‘30 Days Of Night’ waarin de bloedzuigers nog een stukje gevaarlijker en tegelijk brutaler uit de hoek kwamen. Je voelt dat hij in ‘Eclipse’ geen carte blanche krijgt, maar toch laat hij de té gepolijste Hollywoodlooks van deel twee achterwege en keert hij terug naar de rauwere beeldvoering van het nog altijd beste (al is dat relatief) eerste luik. Maar het bronmateriaal laat hem niet veel ruimte voor improvisatie. Zo zit hij nog steeds opgescheept met plompe dialogen als “Ik ken de gevolgen van de keuze die jij moet maken”. En moet hij afrekenen met crapuleuze CGI.

Voorts is deze overgangsfilm ‘Twilight’-business as usual. De ‘geen seks voor het huwelijk’-regel die tevens in de christelijke boeken van autrice Stephenie Meyer zat, sijpelt ook nu weer geregeld door. Vooral in de vele scènes waarin Bella Edward probeert te verleiden, maar hij de boot afhoudt. En ondanks het feit dat Kristen Stewart én Robert Pattinson getalenteerd zijn, krijgen ze weinig kansen om daar hier iets van te laten zien. Maar Taylor Lautner mag alweer zijn blote bast showen: zijn sixpack is dan ook indrukwekkender dan zijn acteerwerk. Stukken beter dan ‘New Moon’ evenwel én het werd tijd dat er schot in de zaak kwam, maar emotioneel levert deze franchise alsnog een total eclipse of the heart op. Maar horden kirrende tienermeisjes spreken ons wellicht tegen.

Extra’s (Blu-ray): audiocommentaren bij de vleet: zowel boekenschrijfster Stephenie Meyer en producer Wyck Godfrey als real life love birds Kristen Stewart en Robert Pattinson hebben wat over de film te vertellen. Daarnaast is er nog een making of, een serie verwijderde en verlengde scènes (ook hier weer met optionele commentaar) en – voor de muziekliefhebbers die van mening zijn dat de geweldige soundtracks zo geweldig bij de beelden passen – videoclips van onder meer Metric en Muse (van de superhit ‘Neutron Star Collision’).

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray