Zoeken

Robin Hood, seizoen 1-3

  • Cinevision.be/nl quoteert Robin Hood, seizoen 1-3 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. John McKay, Richard Standeven
  • Cast: Jonas Armstrong, Lucy Griffiths, Richard Armitage
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 1755 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-05-2010
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "Robin Hood, seizoen 1-3"

Kleine kans dat Robin Hood ooit uit het collectief geheugen verdwijnt. Bijna elk decennium worden de capriolen van de Britse vrijheidsstrijder immers terug onder de aandacht gebracht van een nieuwe generatie. De bron lijkt geenszins opgedroogd, getuige Ridley Scotts recente blockbuster. De BBC schonk de tv-happige jeugd tussen 2006 en 2009 dan weer drie seizoenen lang een reden om met rode oortjes voor het kleine scherm te zitten voor een wekelijkse dosis avonturen van de vrijbuiter, al dan niet onder druk van opa- of vaderlief die destijds hetzelfde deed voor ‘Ivanhoe’ met Roger Moore in de hoofdrol.

‘Robin Hood’ ging van start in oktober 2006 en liep tot juli 2009: een tijdsspanne waarin negenendertig afleveringen van ongeveer drie kwartier werden uitgezonden. De redenen dat de serie er na drie seizoenen mee ophield waren enerzijds dalende kijkcijfers (al haalde de laatste reeks gemiddeld nog steeds zo’n 4 miljoen kijklustigen) en anderzijds de beslissing van hoofdrolspeler Jonas Armstrong om niet terug te keren voor een eventueel vierde seizoen.

De serie volgt grotendeels de bekende saga van Robin Hood, plukt hier en daar elementen uit andere verfilmingen of adaptaties weg en voegt daarnaast heel wat nieuwe plotlijnen en personages toe. Daardoor is dit niet meteen de beste keus voor iedereen die zijn Robin Hood geschiedkundig correct wil zien, maar dat is geen reden om deze serie als banaal tienervertier te beschouwen. Integendeel, het is net dat buiten de lijntjes kleuren dat voorkomt dat de reeks al te voorspelbaar oogt. Uiteraard is niet elke aflevering of plotkronkel even sterk en plakt het ene personage beter dan het andere, maar de makers hebben alvast hun best gedaan om elke aflevering te kruiden met ingrediënten die garant staan voor lekker wegkijkend schalks vertier.

Aan de rode draad is weinig veranderd. Robin Hood keert terug naar Engeland nadat hij vijf jaar aan de zijde vocht van koning Richard tijdens de derde kruistocht. Wanneer hij besluit om spaken in het wiel te stoppen van de megalomane sheriff van Nottingham, wordt hij vogelvrij verklaard en trekt hij zich terug in het nabijgelegen woud, waar hij samen met andere rebellen de rijken berooft en de buit aan de arme sloebers schenkt. Opvallend is dat ouwe getrouwen Little John, Will Scarlett en Alan A-Dale al van in het eerste seizoen van de partij zijn, en dat Friar Tuck pas in het derde seizoen opduikt. Nieuwe personages zijn onder meer de Saraceense krijgster Djac die partij kiest voor Robin en de zijnen. Meteen een van meerdere Oosterse of Afrikaanse personages die hun opwachting maken. Ook Maid Marian is van de partij, want er moet natuurlijk ook plaats zijn voor ontluikende romantiek in dit spannend jongensavontuur.

Af en toe dreigt ‘Robin Hood’ tussen twee stoelen te vallen. Enerzijds richt alles zich naar de jongere kijkers (BBC zond de serie uit in de zaterdagse vooravond) wat maakt dat er werd gekozen voor een jeugdige held. Dus ja, je moet accepteren dat die nauwelijks volwassen snaak vijf jaar heeft meegevochten in de kruistochten. Anderzijds vloekt het speelse karakter een beetje met de af en toe gewelddadige taferelen. Opvallend is ook ‘Robin Hood’ gaandeweg donkerder en brutaler wordt. Al bij al een logische evolutie, daar de makers de vrijheid kregen en namen om meer variatie en lef in het geheel te smokkelen. Feilloos entertainment is deze lange rit zeker niet, maar wie de minpuntjes wegvlakt mag in zijn planning alvast ruim dertig uur voorzien voor deze omvangrijke brok onderhoudend middeleeuws vertier. Laat aanrukken, die pijl en boog.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray