Zoeken

Cassandra's Dream

  • Cinevision.be/nl quoteert Cassandra's Dream met een 3/5
  • Regisseur: Woody Allen
  • Cast: Ewan McGregor, Colin Farrell, Tom Wilkinson
  • Genre: Drama
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum: 26-12-2007
  • DVD: 23-10-2008
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Cassandra's Dream"

Woody Allen die z’n camera richt op de Britse working class in plaats van op de welgestelde bourgeoisie? De gedachte zou niet snel in ons opkomen, maar ‘Cassandra’s Dream’, het derde Londense avontuur van de inmiddels 72-jarige bebrilde jood, lijkt bij aanvang meer op de sociale esbattementen die doorgaans het werk van Mike Leigh of Ken Loach kenmerken dan op het sjofele ‘gegoede klasse’-sfeertje dat doorgaans van z’n werk straalt. Maar toch is deze raak geschetste tragedie, die twee uur lang laveert tussen een donkergeestig drama en een sombere thriller, vintage Allen.

Als een volleerd observator gunt hij ons een blik in de kokers van de broertjes Ian (Ewan McGregor) en Terry (Colin Farrell); de eerste helpt in hun vaders restaurant, maar hoopt eigenlijk een handeltje in onroerende goederen te beginnen, terwijl Terry z’n dagen slijt achter gok- en pokertafels én in een garage, waar hij tegen een hongerloontje sleutelt aan blitse bolides. Gelukkig is er nog oom Howard (Tom Wilkinson), een schatrijke zakenman die tegemoet kan komen in Ians ambities - hij wil naar Californië verkassen om het daar te maken - en Terry’s miserie - zijn schuldenput bedraagt 90.000 pond - maar daarvoor wel een kleine wederdienst verwacht. “Niemand wil egoïstisch zijn, maar uiteindelijk is iedereen het”, poneert oom Howard als hij zich afvraagt of zijn drang naar eigen succes ten koste gaat van anderen; en laat het nu net die grenzen zijn die Allen in ‘Cassandra’s Dream’ onderzoekt. Hoezeer laten we ons leiden door onze ambities en verlangens (we hebben het nog niet gehad over de mysterieuze vamp die Ian op z’n pad ontmoet!)? Zijn we bereid grenzen te overtreden als we er zelf beter van worden? En hoe ga je er nadien mee om?

De bipolariteit van dit thema wordt perfect afgebeeld aan de hand van de twee broers, die ten allen tijde voor elkaar door een vuur gaan, maar gaandeweg toch ontdekken dat er zich een wereld van verschil tussen hen bevindt. In ‘Cassandra’s Dream’ beroept Allen zich opvallend minder op grappige oneliners, maar zijn duistere gevoel voor humor komt wel nog tot uiting in z’n geliefkoosde ‘schuld en boete’-symboliek. Zo is de uitvoering van de wederdienst uitzinnig grappig, al slaat die al snel om in naar de keel grijpende wrangheid. Ook de uitstekend gecaste hoofdrolspelers Ewan McGregor en Colin Farrell flirten op die dunne lijn tussen nonchalance en gespannenheid. Vooral Farrell maakt indruk als de moreel geteisterde Terry, die met zijn onverzoenbaar gedrag het geduld van z’n zeer geduldige broer ten spits drijft. ‘Cassandra’s Dream’ laat echter alsnog een paar steekjes vallen op gebied van karakteruitwerking; meerbepaald op die van de nevenpersonages, die veelal lege hulzen blijken. Maar evengoed zeggen we uit de grond van ons hart: je kan het nog altijd, Woody.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray