Zoeken

Flash Gordon (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Flash Gordon (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Mike Hodges
  • Cast: Sam J. Jones, Melody Anderson, Max Von Sydow
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-07-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Flash Gordon (Blu-ray)"

Flash! Ahaa! Twaalf jaar na hit ‘Barbarella’ liet producent Dino De Laurentiis zijn oog vallen op alweer een space opera. Net zoals de cultclassic met Jane Fonda laat ook ‘Flash Gordon’ een zeer campy indruk: de legendarische, maar niet echt hoge toppen scherende soundtrack van Queen (een band die geniale hoogtes afwisselde met kitscherige laagtes - kies zelf maar uit welke het hier betreft) die vanaf de start uit de boksen schalt, onderstreept dit. Net als de uitzinnig kleurrijke decors, de crappy effecten en het foute acteerwerk.

Toch is het precies dit kitschfestijn dat Dino De Laurentiis voor ogen had, maar de productie heeft wel heel wat voeten in de aarde gehad. Filmmaker Mike Hodges (niet meteen de meest logische keuze na o.a. ‘Get Carter’ en ‘Pulp’) was reeds de achtste regisseur (!) die in het klapstoeltje belandde nadat ondermeer een eigenzinnigaard als Nicolas Roeg de job uit handen gaf vanwege creatieve meningsverschillen: hij wilde Flash Gordon afbeelden als een soort metafysische Messias, maar dat zagen de producenten - in casu De Laurentiis - niet zitten. Ontegensprekelijk had dat een interessante zit opgeleverd, maar alle productieproblemen in acht genomen (Hodges noemde de film namelijk “de enige geïmproviseerde film met een budget van 27 miljoen dollar” - toen geen onaardig bedrag) verdient het uiteindelijke resultaat ook zeker zijn plaatsje in het cultpantheon.

Maar de trubbels die het project veelvuldig stokken in de wielen staken, laten zich niettemin voelen. Zo laten de personages je Siberisch koud en dissen de makers een plot op die naam onwaardig. Maar het moet toch wel ergens over gaan? Uiteraard, over een keizer met megalomane trekjes (hilarisch slecht vertolkt door Max Von Sydow, die duidelijk een time-off wilde van de bloedernstige Ingmar Bergman-cinema waarin hij geregeld opdraafde) en de held die poogt om voor diens snode plannen meer dan één stokje te steken. Flash Gordon wordt in zijn strijd geruggensteund door liefje Dale Arden en professor Zarkov (Topol). That’s it!

In sé hoeft dat ook niet meer te zijn, maar ‘Flash Gordon’ laat wel sterk de indruk een aaneenschakeling te zijn van campy ruimtetaferelen (zo passeert de meest eigenaardige architectuur de revue) en actieduels (swashbuckling in space) waarbij het speuren is naar een ruimere plotark die de kijker twee uur lang moet doen duimen voor de titelfiguur. Ook oogt het dertig jaar na dato zeer gedateerd ten opzichte van pakweg een ‘Star Wars’, waarvoor de tand des tijds een heel stuk vriendelijker is geweest. En wat wil nu de ironie? George Lucas hoopte in de jaren ‘70 een remake te draaien van ‘Flash Gordon’ uit 1936, maar toen hij erachter kwam dat Dino De Laurentiis die rechten reeds verworven had, richtte Lucas zijn pijlen elders op. Correct, op het sf-meesterwerk dat in 1977 het levenslicht zag (en dat mild beïnvloed bleek door de ‘Flash Gordon’-comic) en vijf sequels met zich meebracht.

De klassiekerstatus van ‘Star Wars’ - ook een ruimteavontuur over een held die een evil empire in de pan hakt - heeft ‘Flash Gordon’ dan wel nooit bereikt, maar als pulpaanwinst heeft deze bewerking van de gelijknamige comic uit de jaren ’30 - met de onbekende Sam J. Jones (er is een reden waarom je hem daarna niet veel meer aan het werk zag) in de hoofdrol - zeker zijn bestaansrecht. Een nostalgische trip naar de jaren ’80 én een culttrip die fanatici van De Laurentiis-producties als ‘Conan The Barbarian’, ‘Red Sonja’ en vooral ‘Barbarella’ wel zal bekoren. Ook dat waren bezwaarlijke meesterwerken van de zevende kust te noemen, maar dat ze konden terugvallen op een zekere graad van psychedelische extravaganza dan wel doorgedreven kitschfactor die hen uniek maakte, kan niemand ontkennen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray