Zoeken

The Eagle, box 1

  • Cinevision.be/nl quoteert The Eagle, box 1 met een 3/5
  • Regisseurs: Niels Arden Oplev, Jannik Johansen
  • Cast: Jens Albinus, Marina Bouras, Steen Stig Lommer
  • Genre: Thriller
  • Duur: 220 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-05-2010
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "The Eagle, box 1"

Neen, het zijn niet enkel de Amerikanen die een patent hebben op flitsende actieseries waarin het lot van de wereld aan een zijden draadje komt te hangen door machinaties van vuige terroristen (ja, we hebben het over ‘24’). En neen, de Britten zijn niet de enige die stevige detectiveseries kunnen vlechten waarin de meest ingewikkelde moordzaken worden opgelost. Wie eveneens het klappen van de zweept kent, zijn onze Scandinavische vrienden. Getuige daarvan onder meer het succes van de Wallander-verfilmingen. En dan hebben we het nog niet over de ‘Millennium’-trilogie gehad. Tussen 2004 en 2006 lieten ook de Denen zich niet onbetuigd met ‘The Eagle’, een serie die zich gemakshalve laat omschrijven als een Scandinavische versie van ‘24’. Zij het eentje die minder jachtig is gefilmd. En geen poema’s in de cliffhangermix gooit.

De teller van ‘The Eagle’ stopte na drie seizoenen uiteindelijk op vierentwintig afleveringen, telkens acht per seizoen. Deze verzamelbox bevat slechts het eerste deel van het eerste seizoen (vier afleveringen dus). De rest van de eerste jaargang van deze Scandinavische nagelbijter die in 2005 met een Emmy voor beste niet-Amerikaans televisiedrama werd bekroond, volgt in een latere dvd-box.

Het hoofdpersonage van ‘The Eagle’ is de Deens-Ijslandse inspecteur Halgrim (Jens Albinus). Hij mag dan wel over dezelfde instincten beschikken als Jack Bauer, qua aanpak en finesse verschillen ze vijfhonderd dagen en nachten. Halgrim komt aan het hoofd te staan van een onderzoekscel die zich vooral richt op terrorisme binnen de Scandinavische landen, maar ook te maken krijgt met internationale fraude, spionage en andere hoge hartslag veroorzakende samenzweringen. Dat de cel in deze flitsende tijden veelvuldig gebruik maakt van moderne telecom- en multimediasnufjes om de snoodaards op te sporen hoeft niet te verbazen.

Rode draad in deze set van vier afleveringen is de Russische terrorist Sergei Varsjinskij. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, zo blijkt uit het tweeluik ‘Sisiphus’, dat begint met het lijk van een agent dat wordt aangetroffen op de luchthaven van Kopenhagen. Videobeelden duiden op een mogelijke kaping van een vliegtuig naar Lanzarote. Hallgrimson analyseert echter dat er meer aan de hand is, en slaagt erin om de ware plannen van Sergei te achterhalen, met een klopjacht door Zweden als gevolg. Varsjinksij blijft de te vangen vis in afleveringen drie (‘Scylla’) en vier (‘Iphigenia’), waarin de bal aan het rollen gaat door de moord op een Noorse zakenvrouw.

‘The Eagle’ haalt heel wat van zijn charme uit het mooie Scandinavische landschap. Een intrinsieke aankleding die ervoor zorgt dat de serie niet zomaar te vergelijken valt met eender welke andere actieserie. Het is frappant vast te stellen dat ‘The Eagle’ ondanks het jachtig onderwerp toch vrij rustig en sereen in beeld wordt gebracht, zonder dat dit negatief is voor de spanningsboog. Inhoudelijk verschilt het dan weer niet zoveel van een standaardpolitieserie: alle personages krijgen hun plaats in de zon en hoofdpersonage Hallgrimson worstelt met een jeugdtrauma dat zich doorheen de centrale verhaallijn worstelt. Kwestie van aan karakteropbouw te kunnen doen. Het resultaat mag dan niet meteen vernieuwend ogen, ‘The Eagle’ vindt moeiteloos zijn eigen stem en krijgt dan ook vlot en verdiend het etiket ‘spannende tv’ opgekleefd.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray