Zoeken

Out Of Africa (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Out Of Africa (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Sydney Pollack
  • Cast: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer
  • Genre: Drama
  • Duur: 155 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-07-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Out Of Africa (Blu-ray)"

Tegenwoordig durft de Academy Of Motion Picture Arts and Sciences al eens wat risico nemen als het aankomt op het kiezen van de beste film, maar er waren echter tijden dat het Oscarbeeldje voor beste film steevast naar de minst risicoloze of meest klassiek gemaakte prent ging, meestal die waar het grote publiek zich moeiteloos kon in vinden. Dat was niet anders in 1985 toen Sydney Pollacks ‘Out Of Africa’ met zeven beeldjes aan de haal ging. Al was het geenszins een jaar zonder Oscarverrassingen, daar ’85 ook het jaar was waarin Steven Spielbergs ‘The Color Purple’ geen enkele van zijn elf nominaties kon verzilveren.

‘Out Of Africa’ won beeldjes voor beste film, regie, geadapteerd scenario, art direction, camerawerk, soundtrack en geluid. Geen acteursbeeldjes dus: Robert Redford was niet eens genomineerd, en Meryl Streep moest de duimen leggen voor de hoogbejaarde Geraldine Page in het onderschatte ‘The Trip To Bountiful’. Helemaal onverdiend was dat verdict niet: Streep is in deze film immers typisch Streep (inclusief accent) en is niet beter of slechter dan in gelijkaardige films waarin ze acteerde. Het appeal van de film zat vooral in het samenspel met Robert Redford (die voor de zesde keer samenwerkte met regisseur Sydney Pollack) en de exotische locaties, wat een op zich simpel liefdesverhaaltje de illusie meegaf van een grootschalig avontuur.

‘Out Of Africa’ is gebaseerd op de in 1937 gepubliceerde memoires van de Deense barones Karen Von Blixen-Finecke, die haar verhaal schreef onder het pseudoniem Isak Dinesen. Het boek verhaalt zeventien jaar van haar leven op een koffieplantage in Kenia. De film focust zich vooral op haar romance met Denys Finch Hatton. In de visie van Pollack een stoere, blonde Amerikaan (Redford dus), in het echte leven een Brit. Meteen al een bewijs dat Pollack in zijn adaptatie een loopje met de werkelijkheid nam, en vooral een ‘Hollywoodiaanse’ film afleverde. Redford wou het karakter origineel wel als Brit spelen, maar Pollack weigerde dit omdat hij dacht dat het publiek het moeilijk zou hebben met Redfords Britse accent. Ook al duurt de film twee uur en een half, toch moesten Pollack en scenarist Kurt Luedtke nog heel wat snoeien in het bronmateriaal. Zo sneuvelden onder meer een sprinkhanenaanval en de minder fraaie kantjes van de romance tussen Dinesen en Hatton (miskraam inclusief).

Pollack was niet de eerste regisseur die probeerde om Von Blixens memoires in filmtaal te gieten. Zelfs Orson Welles probeerde ooit een filmversie op poten te krijgen, net als Nicolas Roeg en (ietwat onvermijdelijk) David Lean. Pollack meet zich hier trouwens de allures aan van een Lean-imitator: de film legt meer nadruk op de setting en decors dan op het verhaal dat eerder als een slak vooruit kruipt dan te sprinten als een voluptueuze gazelle. Een bewuste keuze, volgens Pollack, daar het bronmateriaal ook lyrisch en traag proza is. Genoeg tijd voor reflectie dus in ‘Out Of Africa’, die daardoor eigenlijk is uitgegroeid tot een gracieuze en cinefiele chick flick waarbij meer dan een vergezellende man van Afrika naar dromenland verhuisde.

‘Out Of Africa’ groeide - mede door het Oscarsucces - uit tot een stevig kassucces en is vijfentwintig jaar na zijn première nog steeds interessante, zij het weinig opwindende cinema. Dit soort films blijft nu eenmaal synoniem staan voor grote Hollywoodcinema, en in die optiek kan dit ‘I had a farm in Africa’-avontuur met recht en reden een klassieker worden genoemd.

Extra’s (Blu-ray): wie meer wil weten over de film zit goed met een lekker pakket extra’s. Hoogvlieger is ongetwijfeld de omvangrijke making of ‘A Song Of Africa’, aangevuld met een audiocommentaar van Pollack, de trailer en verwijderde scènes.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray